Reisevenn


Begrepet reisevenn eller sporbar (engelsk: trackable) brukes om gjenstander som sendes ut i verden for å reise fra cache til cache. Man kan se på cacher som overnattingssteder og severdigheter som en reisevenn besøker, og det er vi geocachere som flytter dem fra sted til sted. Merk at slike gjenstander er ikke bytteting.

Sporingskode/Referanse kode


Felles for alle reisevenner er at de har en unik kode trykket på seg. Koden kalles sporingskode eller sporingsnummer og består av tall eller bokstaver eller en kombinasjon av disse. Ved hjelp av denne sporingskoden kan reisevennens reise spores på geocaching.com. Der har hver reisevenn sin egen nettside hvor man kan følge dens reise rundt i verden.

Samme side oppgir også et referansenummer for reisevennen (tilsvarende GC-kode) dette er et nummer du kan bruke for å henvise til en sporbar, uten folk for logget den for eksempel så vil referansenummeret: TB6RETV ta deg til cghove's tattoo's side (nei det er ikke en side om tatoveringer, men cghove har som en del andre cachere, uten at jeg vet antall, fått tatovert en reisevenn på hånden sin. På denne siden så vil du se beskrivelse for den sporbare, du vil se logger (hvem har sett den, hvor har den vert) og du vil også se en link til et Travel Bug kart der du kan se på kartet hvor den har vert.

 vs Samtidig så vil den sporbare "Travel Bug Dog Tagen" på bildet her få en annen kode på sin side som brukes for å referere til den uten å gi folk mulighet til å logge den, og den koden er TB7EX50 (Ser du forskjellen?)


Hvem eier en reisevenn, og hvordan håndterer man den?


En reisevenn eies av den geocacheren som har anskaffet reisevennen, og sendt den ut på reise. Som regel har denne personen kjøpt reisevennen.

Geocachere som finner en reisevenn i en geocache, har den bare til låns. Man kan bære den med seg en stund, men i løpet av noen uker bør man plassere den i en ny cache.

Man skal aldri beholde en reisevenn som man finner i en geocache!

Før du tar med deg en reisevenn fra en cache, bør du gjøre deg kjent med metodene for å logge reisevennen. Når du logger reisevennen, blir dens ferd registrert på geocaching.com, slik at eieren av reisevennen kan følge med. Dessuten får du et slags minne om reisevennen: Ikonet for reisevennen blir synlig fra profilen din på geocaching.com. Du vil også ha mulighet til å følge reisevennens ferd videre, ved å sette den på watch list.

Typer reisevenner


Tradisjonelt fantes kun én type reisevenn: Travel Bug. Det er en gjenstand, alt fra fingerbøll, via lekebiler til bowlingkuler, som blir utstyrt med et lite metallskilt (Travel Bug Dog Tag - lignende militær ID-brikke) med en kode på. I dag finnes mange forskjellige typer reisevenner:

 • Travel Bug (TB) - metallskilt som nevnt over, festet til hvilken som helst type gjenstand
  • Det finnes spesialvarianter av Travel Bugs som kan festes til bilruter, jakkemerker, T-skjorter, etc. Alle har den samme Travel Bug-logoen.
 • Geocoins - mynter, oftest av metall, med ulike motiv. Oftest er disse veldig dekorative, og er derfor oftest ikke festet til en annen gjenstand.
 • Travel Tags - metallplater lignende Travel Bugs, men med ulike motiv og fasonger (f.eks. frosk, bamse, sau, etc)
 • NB: En pathtag forveksles ofte med en reisevenn, men pathtags er ikke sporbare på samme måte

Hvordan kan man bli eier av en reisevenn?


Du finner tips om hvordan du skaffer deg din egen reisevenn, hvordan du aktiverer den, fastsetter en oppgave og sender den ut i verden, på siden Sende ut reisevenn.

Hva gjør man når man finner en reisevenn?


Når du finner en reisevenn i en geocache, bør du først sjekke om reisevennen er merket. Hvis reisevennen har en lapp hvor det står at den kun skal reise i Oslomarka, og du setter deg på flyet til Bergen i morgen, bør du kanskje la denne reisevennen ligge.

Hvis reisevennen ikke har merking, eller hvis du vet at du får mulighet til å legge den ut igjen et sted som ikke er stikk i strid med målet, kan du gjerne ta med deg reisevennen videre. Husk at det viktigste er at du hjelper reisevenner til å reise, ikke at du oppfyller eventuelle oppgaver de måtte ha.

Når du finner en reisevenn: Flytt den videre ganske snart. Hvis du planlegger å beholde reisevennen lengre enn 2 uker, send gjerne en hyggelig e-post til eieren og fortell det.

To uker er altså normen, men mange eiere av reisevenner blir glade for at du beholder dem litt lenger, hvis du kan hjelpe til med å oppnå målet, eller komme betydelig nærmere målet. En e-post til eieren er da på sin plass. Er du i tvil om det er for lenge å holde på reisevennen som skal til Roma, til du skal til Italia om fire måneder? Spør eieren!

Hvis du ikke ønsker eller har mulighet til å ta med en reisevenn videre, kan du likevel logge at du har sett den, om du ønsker det. Skriv ned sporingsnummeret som reisevennen er merket med, så kan du logge reisevennen på nettet. Da får du ikonet for reisevennen på profilsiden din, og eieren av reisevennen får beskjed om at reisevennen er i aktivitet.

Når du tar med en reisevenn fra en cache, er det fint om du skriver dette i loggboken. Når du kommer hjem, må du i tillegg logge dette på geocaching.com.

 • Tips: Hvis du er på langtur og det går flere dager/uker før du får logget aktiviteten din på nett, kan du jo skrive en notis om dette i loggboka til cachen. Da slipper andre å bekymre seg for hvor reisevennene er blitt av.

Logging av reisevenner Når du har tatt med deg reisevennen fra en cache, velger du loggtypen Retrieved from .... Da blir reisevennen overført fra cachen til "dine hender".

Hvis du bare har sett reisevennen, uten å ta den med deg videre, velger du loggtypen Discovered. Da blir reisevennen liggende der den var (i en cache eller hos en annen geocacher).

Loggtypen Grab it from ... flytter også reisevennen til "dine hender", men brukes vanligvis bare i to tilfeller:

 • Når du får overlevert en reisevenn fra en annen geocacher, uten at det er noen geocache involvert.
 • Når du finner reisevennen på et annet sted enn den er registrert. NB: I slike tilfeller bør du vente litt, i tilfelle noen andre ikke er ferdige med å logge reisevennen:
  • Hvis reisevennen er listet i en geocache, kan det hende at noen har flyttet den samme dag som du fant den. Vent noen dager og se om det skjer noe.
  • Hvis reisevennen er listet hos en annen geocacher, bør du vente noen dager og se om denne logger reisevennen inn i cachen der du fant den. Hvis ingenting skjer, kan du kontakte geocacheren og spørre hvordan det går med loggingen. Hvis det er sannsynlig at reisevennen er flyttet av noen som er på feriereise, bør du gi spesielt god tid. De færreste liker å få reisevenner "nappet ut av hendene", selv virtuelt. Dessuten, hvis du grabber den før noen rekker å logge den inn i cachen så blir det ikke riktig registrert hvordan reisevennen faktisk har reist.

Loggtypen Write note er den eneste som ikke krever at du har sporingsnummeret. Denne brukes gjerne for å informere om at reisevennen ikke befinner seg der den er registrert, hvis man ønsker å meddele at man har plukket opp reisevennen men venter på at noen andre skal logge den først, hvis man ønsker å kommentere en logg fra noen andre, e.l.

forumet på gcinfo.no kan du lese diskusjoner rundt logging av reisevenner.


For utfyllende beskrivelse av logging av reisevenner se denne siden

Når du skal sende reisevennen videre på reise


Tenk litt over hvilken cache du etterlater reisevennen i. Unngå veldig mugglerutsatte cacher, cacher som er nesten i stykker, eller "ikke vintersikre" cacher sent på høsten.

Når reisevennen er lagt i en cache, må du også gjøre dette virtuelt (på geocaching.com). Dette gjør du samtidig som du skriver loggen for geocachen. Nederst på cache-loggesiden finner du en meny for reisevenner, hvor du velger Dropped off.

 • Tips: Hvis du er på langtur og det kan gå flere dager/uker før du får logget aktiviteten din på nett, kan du jo skrive en notis om dette på en lapp som du legger sammen med reisevennen. Da forhindrer du kanskje at noen grabber reisevennen ut av hendene dine før du får logget.

Hvis du har med en reisevenn på tur, men ikke legger den igjen i geocachen (for liten boks, mugglerutsatt, vil ha den med litt lenger), kan du likevel logge at reisevennen har vært med på turen. Da velger du loggtypen Visited i stedet for Dropped off. Her er det litt forskjellige synspunkter: Noen reisevenn-eiere synes det er fint å få dokumentert alle steder reisevennen har vært. Andre synes det er mest interessant med de cachene reisevennen faktisk har ligget i. Hvis man logger 100 cacher på en dag, er det ikke nødvendig å registrere reisevennen inn i alle, med mindre reisevennens webside oppfordrer til det.

Ta gjerne bilder og last opp sammen med loggene dine - det vil eieren synes er hyggelig.


For utfyllende beskrivelse av logging av reisevenner se denne siden


Vanlige spørsmål


Hva gjør jeg hvis jeg har glemt å registrere inn en reisevenn når jeg logger?

Har du glemt å droppe en reisevenn når du logger en cache på nettet, kan du gå tilbake til loggen din og velge Edit. Da får du på nytt opp menyen hvor du kan velge dropped off for den aktuelle reisevennen.

Jeg har funnet en gjenstand med en sporingskode, men får ikke opp noe når jeg søker

Det flere mulige årsaker til dette:

 • Du har skrevet av sporingskoden feil. Noen av kodene er skrevet med veldig liten skrift, slik at man lett tar feil av bokstaven O og tallet 0, bokstaven I og tallet 1, bokstaven S og tallet 5, bokstaven B og talllet 8, bokstaven T og tallet 7. Hvis du ser bokstaven Ø, er det antagelig tallet 0 det står. Husk også at deler av sporingskoden kan være slitt bort, noe som kan gjøre du leser feil kode.
 • Den sporbare skal logges på et annet nettsted enn geocaching.com. Hvis reisevennen har teksten «Trackable at geocaching.com» eller tilsvarende trykket på, kan du være sikker på at den skal kunne søkes opp på geocaching.com, men ikke alle sporbare skal logges på geocaching.com. Det kan også hende gjenstanden du har funnet ikke er en offisiell reisevenn fra geocaching.com. Se på den sporbare gjenstanden og se om du finner en annen nettadresse eller noe annet tekst som kan gi et hint om hvor den sporbare skal logges.
 • Den sporbare gjenstanden er uregistrert. Noen sporbare gjenstander er ikke registrert på noe nettsted. Slike sporbare er som regel samleobjekter eller gaver.

Hvis du fortsatt ikke skjønner noe: Er sporingsnummeret du brukte det som er stemplet på reisevennen? Ofte forveksles TBens referansenummer med sporingsnummeret. TBens referansenummer er referansekoden som står på hver enkelt reisevenns web-side og dette nummeret kan du trygt oppgi i en logg uten å avsløre det virkelige sporingsnummeret. Dette nummeret virker bare for å finne igjen TBens nettside, ikke for å plukke opp eller legge igjen en TB.


Jeg har glemt å notere sporingsnummeret og får ikke logget reisevennen

Om du ikke har sporingsnummeret (f.eks. fordi du har sendt avgårde reisevenne uten å notere nummeret) så sliter du litt. Eneste mulighet er å sende epost til en annen som har hatt den samme reisevennen på besøk og håpe at de har notert koden og har tiltro til at du faktisk har hatt reisevennen på besøk og ønsker å hjelpe deg så de sender epost tilbake.

Jeg har funnet en cache hvor det skal være en reisevenn i følge websiden, men jeg ser ingen!

Sjekk loggboka å se om noen nylig har vært der. Kanskje de ikke har logget på nett enda, og registrert at de har tatt med reisevennen? Hvis dette er tilfelle så ha litt tålmodighet og bare logg cachen som vanlig.

Hvis det er gått lang tid siden siste besøk, kan du skrive i loggen at du ikke så noe til reisevennen. Dette kan du gjerne skrive både loggen i cachen og på nettet. Du kan også evt. sende en melding til eieren av reisevennen, og varsle at du tror reisevennen hans/hennes er borte.

Jeg har funnet en reisevenn som er registrert hos en annen geocacher eller i en annen cache

Noen personer venter noen dager med å logge cacher og reisevenner. Dette skjer spesielt ofte når man er på lange reiser. Se for deg følgende: Reisevennen ligger i cache A, og er registrert i cache A. Så kommer en ferierende geocacher B, og plukker opp reisevennen. Geocacheren tar med reisevennen videre på turen, og legger den igjen i cache C. Noen dager senere finner du reisevennen i cache C, men du ser at den fortsatt er registrert i cache A, eller i hendene til geocacher B.

I slike tilfeller er det vanlig høflighet å vente noen dager og se om reisevennen blir logget inn i cachen der du fant den. Hvis ingenting skjer, kan du kontakte geocacher B og spørre hvordan det går med loggingen.

For å informere reisevennens eier, og andre som kanskje er på jakt etter reisevennen, bør du skrive en logg av typen Write note og forklare situasjonen. Dette kan du gjøre med én gang du har fått med deg reisevennen hjem.

Hvis det går over en uke uten at noe skjer, synes de fleste at det er greit at du grabber reisevennen. Det er jo også en mulighet at den er flyttet av noen som ikke har skjønt hvordan dette gjøres, og aldri kommer til å logge reisevennen.

Hvordan kan jeg overføre en reisevenn til en annen geocacher?

Hvis du eier en reisevenn som du ønsker å gi bort til en annen geocacher (bytte av eierskap), kan reisevennen adopteres til en annen geocacher ved hjelp av en egen nettside på geocaching.com.

Hvis du bærer en reisevenn som tilhører en annen, men som du ønsker å gi videre til "geocacher B" (kanskje fordi denne kan ta den med videre til en mer egnet cache), er det "geocacher B" som må gjøre jobben. Følg beskrivelsen under Hva gjør man når man finner en reisevenn? ovenfor. I stedet for å logge Retrieved from, velger man loggtypen Grab it from current holder. Vips, så er reisevennen overført til profilen til "geocacher B".