Sende ut reisevenn

Begrepet reisevenn (trackable) dekker mange ulike "dingser" som sendes ut i verden for å reise fra cache til cache. Felles for alle reisevenner er at de har en unik kode trykket på seg, slik at reisen deres kan spores på geocaching.com. Der har hver reisevenn sin egen webside, hvor man kan følge reisen dens rundt i verden. Hvis du lurer på hva en reisevenn er, hvilke typer som finnes, eller hva du skal gjøre hvis du finner en reisevenn i en cache, bør du lese artikkelen om reisevenner.


Trinn 1: Bli eier av en reisevenn


For å få din egen reisevenn, må du som regel kjøpe den fra en nettbutikk. Det finnes noen norske nettbutikker for geocaching, og mange i utlandet. Groundspeak har en egen over autoriserte forhandlere.

I sjeldne tilfeller kan man vinne en reisevenn som FTF-premie i en ny geocache, i en cointest i et forum, eller lignende. Dersom eieren av en cache ønsker å gi en reisevenn som FTF-premie, vil dette være godt merket. Hvis ikke, må du anta at reisevennen tilhører en annen.

For Travel Bugs (TB) må du selv skaffe selve "bugen", altså en gjenstand som du fester TB-taggen til. Dette kan være så mangt - noe du kjøper, noe du har hjemme, eller noe du lager selv. Her er noen tips:

 • Lager du reisevennen for stor, er den vanskelig å få plass til i mange cacher, og den blir derfor flyttet mindre.
 • Lager du den for liten, kan den være vanskelig å oppdage og lett å miste.

For alle reisevenner, enten det er en "bug", en geocoin eller noe annet, må du være forberedt på at gjenstanden kan bli borte. De aller færreste reisevenner kommer tilbake til eieren. Noen reiser rundt i verden i mange år, andre forsvinner i løpet av noen få uker. Hvis du ikke kan tåle at gjenstanden forsvinner, bør du ikke sende den ut.

Trinn 2: Aktiver reisevennen og fastsett mål for reisen


Før du kan sende reisevennen ut i verden, må den aktiveres. Dette gjøres på en egen side på geocaching.com. Av og til må du først hente en "aktiveringskode" fra nettstedet til de som har laget reisevennen, med det får du info om når du mottar reisevennen.

Når reisevennen er aktivert, får du mulighet til å legge inn informasjon på websiden for reisevennen. Man må alltid oppgi hvilken dato reisevennen startet sin reise på, og hvor den startet. På neste side kan man legge inn tekst og laste opp bilde.

Hvis du tar bilde av reisevennen må du huske: Ikke vis sporingskoden på reisevennen på bildet! Ta bildet på en slik måte koden ikke synes, eller bruk et bilderedigeringsverktøy til å pusse vekk koden. Hvis sporingskoden er tilgjengelig på nettet, kan hvem som helst logge reisevennen, og du risikerer at reisevennen blir deaktivert av Groundspeak.

Tips angående målsetninger eller oppgaver


Mange velger å gi reisevennene sine et mål eller en oppgave for reisen. Noen synes det er gøy å forsøke å få sin reisevenn til å nå et mål på raskest mulig tid, andre ønsker at reisevennen skal besøke flest mulig cacher i et spesifikt land, forskjellige land, bli tatt bilde av sammen med spesielle ting, e.l. Noen deltar i såkalte TB-race, som er konkurranser mellom reisevenner som er ute på tur. I Norge har det flere ganger vært arrangert noe som kalles for "fylkesbugrace", hvor målet er at reisevennene skal besøke alle norske fylker raskest mulig.

 • Gir du reisevennen oppgaver og skriver veldig strengt om kravene, så vil mange vegre seg for å ta den med.
 • Ikke bli overrasket om oppgaven ikke følges av finnere.
 • Et lite steg i "gal" retning kan medføre at reisevennen treffer akkurat den geocacheren som kan flytte den helt til målet. Derfor kan det være lurt med en holdning at all reising som ikke er stikk i strid med målet, er bra.

Hvis du vil at reisevennen din skal nå målet eller utføre oppgaven, må du selvfølgelig skrive målet på websiden for reisevennen. Men minst like viktig er det å merke selve reisevennen godt, før du sender den ut. Bruk en plastlomme, laminert ark e.l. til å informere kort om hva målet er. Da kan de som finner reisevennen i en cache, mye lettere vurdere om de skal ta den med videre eller ikke. Mange er redde for å ødelegge for målet, og lar reisevenner uten merking bli liggende. Da kommer ikke reisevennen langt.

Mark as collectible? Inventory eller collection?


Når man aktiverer en reisevenn, kommer man til en sjekkboks hvor man kan velge Mark this trackable as collectible. Dette kan være forvirrende! Men det er veldig praktisk når man vet hvordan det brukes. Reisevenner kan nemlig veksle mellom to ulike statuser:

 • In your inventory: En aktiv reisevenn, som skal legges i en cache, eller er på reise fra cache til cache.
 • In your collection: En reisevenn som du beholder i samlingen din hjemme, og som kanskje vises fram til andre geocachere når det passer slik.

Reisevenner som du sender fra deg, skal alltid være In your inventory, og man bør ikke krysse av for Mark as collectible. Dette kan nemlig lure noen til å tro at det er greit at de beholder reisevennen!

Reisevenner som er In your inventory:

 • Listes opp på høyresiden på profilsiden din på geocaching.com
 • Listes opp nedenfor feltet for logging av geocacher du har besøkt, slik at du kan droppe dem eller logge at de har besøkt cachen
 • Kan plukkes opp eller grabbes av andre geocachere

Reisevenner som er In your collection:

 • Fjernes fra høyresiden på profilsiden din på geocaching.com
 • Kommer ikke med når du logger geocacher, og kan derfor ikke droppes i cacher, besøke events e.l.
 • Andre geocachere kan kun logge reisevennen som discovered eller med write note

Nye reisevenner starter alltid In your inventory, og vanligvis ønsker man at de blir værende der. Se også Hvordan kan jeg unngå at andre geocachere "grabber" reisevennen min?.

Trinn 3: Send reisevennen ut i verden


Når reisevennen er aktivert, dukker den opp på profilsiden din på geocaching.com. Når du plasserer reisevennen i en geocache for at den skal starte sin reise, må du huske å droppe den: Når du har skrevet loggen for geocachen du har besøkt, ta en kikk i menyene nedenfor loggfeltet. Der finnes en liste over reisevennene som er "i dine hender". Her må du velge dropped off, for å markere at du har lagt igjen reisevennen i denne cachen.

Trinn 4: Følg med på reisen!


Når reisevennen er lagt i en cache og logget inn der på geocaching.com, er det bare å vente på at noen skal plukke den opp! Som eier av reisevennen får du e-post hver gang noen plukker opp eller legger fra seg reisevennen. Du får derimot ikke e-post når noen lar reisevennen besøke en cache (visited-logg). Dette er slik systemet er laget, og ikke en feil. Men alle typer logger er tilgjengelig på websiden for reisevennen.

For å finne tilbake til reisevennens webside, går du inn på din profilside, og velger Trackable items (Yours) (klikk Yours). Her finner du en liste over alle dine reisevenner.

Hvis du vil at andre skal se websiden for reisevennen din, kan du oppgi referansenummeret for reisevennen. Reisevennens sporingsnummer - det som er trykket på reisevennen - skal kun være tilgjengelig for de som fysisk ser reisevennen, slik at kun disse personene kan logge reisevennen. Derfor har reisevennen også et offentlig referansenummer, som gjør at alle kan finne websiden, men ikke logge reisevennen. Dette offentlige nummeret finner du på websiden for reisevennen, under Use TBxxxxx to reference this item.

Vanlige spørsmål


Hva hvis noen holder på reisevennen min lenge?


Groundspeak anbefaler at de som plukker opp reisevenner, legger dem ut igjen i løpet av et par uker. Om en person ikke har flyttet reisevennen din på en god stund, kan du godt sende en hyggelig melding og spørre hvordan reisevennen din har det.

Kanskje kan det hjelpe å fortelle at det ikke er så viktig at reisevennen havner i en cache som hjelper den til å nå målet, eller at det er helt OK å legge en reisevenn i en cache man allerede har funnet. Noen har også hatt suksess med å skrive at det ikke haster så mye å få reisevennen ut igjen, men at det holder å få en mail som sier at reisevennen er i gode hender og vil bli lagt ut igjen ved anledning.

Hvis du ikke får svar etter noen måneder, eller hvis geocacheren har sluttet med geocaching, er det lite du kan gjøre. Hvis reisevennen er viktig for deg, kan du forsøke å lese gamle logger, for å se om geocacheren har pleid å geocache sammen med noen andre som fortsatt er aktive. Kanskje kan de hjelpe deg med å få reisevennen igang igjen. Men husk, vær svært høflig og ydmyk, det hjelper ikke å opptre desperat.

Hvordan kan jeg unngå at andre geocachere "grabber" reisevennen min?


Noen geocachere skaffer seg reisevenner som man ikke legger igjen i geocacher, men som man har med på turer, events m.m. Dette er typisk jakkemerker, bilmerker, etc. For å unngå at andre geocachere feilaktig grabber reisevennen, kan man endre status for reisevennen, slik at den er In your collection i stedet for In your inventory (Se også Mark as collectible? Inventory eller collection?). Collection-status settes slik:

 • Gå til websiden for reisevennen
 • Velg Edit this trackable
 • Sørg for at Make this Trackable collectible er haket av, og lagre
 • Gå tilbake til websiden for reisevennen
 • Bruk rullegardinmenyen til høyre på siden, og velg Move to collection

Hvordan kan jeg overføre en reisevenn til en annen geocacher?


Hvis du eier en reisevenn som du ønsker å gi bort til en annen geocacher (bytte av eierskap), kan reisevennen adopteres til en annen geocacher ved hjelp av en egen side på geocaching.com. Mer informasjon finner du på wikisiden om adopsjon.