Cacheutlegg

Her har vi samlet noen tips som kan være nyttige når man skal legge ut cacher.

Et veldig godt råd er å ha funnet en god del cacher før man legger ut en selv. Finn et fint sted og gjør det enkelt! Alle er glade for greie cacher plassert på artige, fine og/eller interessante steder.

Det er også viktig at du setter deg inn i generelle reglene for publisering av cacher og regler som gjelder spesielt for Norge. Gjør deg også kjent med publiseringsprosessen. Ellers er det mye informasjon og tips å hente her i Wiki'n og i forumet. Se under for nyttige linker.

Kort fortalt gjør man følgende:

  1. Finner et fint sted, finner gjemmested og planlegger passende beholder, tar koordinatene og legger ut cache-beholderen med innhold.
  2. Lager cachebeskrivelse. Dette kan også gjøres før man har lagt ut beholderen, men venter da med å skrive inn koordinatene. Gjør man det først får man GC-koden man kan skrive i loggboka til cachen.
  3. Leser gjennom og sjekker koordinatene (pass på at det står E og ikke W), gjerne ta en tur til cachen omigjen med koordinatene som står i cachebeskrivelsen din.
  4. Sender inn cachebeskrivelsen til godkjenning.
  5. Venter på publisering(eller annen tilbakemelding) og hvis alt er OK så venter man på at loggene skal tikke inn i eposten.
  6. og så må man vedlikeholde

Kilder til informasjon

Groundspeak / geocaching.com

Først og fremst er det et krav fra Groundspeak, som eier geocaching.com, at før man legger ut en cache skal man lese og forstå reglene for plassering av geocacher og utforming av cachebeskrivelser. Groundspeak har laget engelske hjelpesider for å bedre forståelsen av reglene.

Groundspeak har også en egen side om regler spesielt for Norge. Denne siden er på norsk.

Mye av den hjelpen som er skrevet på engelsk er heldigvis også tilgjengelig på norsk:

Geocaching-profilen til Makuta Teridax

Alle cacher kontrolleres mot regelverket før de publiseres. Råd for å unngå de feilene som typisk dukker opp i denne prosessen er gitt på profilsiden til Makuta Teridax , som er den mest erfarne revieweren i Norge.

Forumet til Geocaching i Norge

Vi har et rom på forumet som heter Utlegging og Publisering. Her er mange spørsmål besvart og erfaringer delt.

Eksempler fra forumet er restriksjoner på cacher på kirkegårder og uheldig plassering som skremte opp og såret flere som bodde i nærheten av cachen. Lurer du på noe er det bare å spørre i forumet!

Her i wiki'en

Mye nyttig informasjon er samlet her i wiki'en:

Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.