Geocaching med mobil

INNHOLD


Geocaching med mobil

Finne cacher med mobil


Det er fullt mulig å bruke mobiltelefon til geocaching, forutsatt at telefonen har innebygd GPS. For Android og iPhone finnes det mange apper å velge mellom, mens utvalget foreløpig er begrenset for andre telefontyper.

Noen av appene gir i første omgang kun mulighet for å se noen få cacher i nærheten. For å få full funksjonalitet må man registrere seg på geocaching.com, og så kan man koble seg opp fra appen og få tilgang til utvidet funksjonalitet. Med premiummedlemskap på geocaching.com kan man laste ned Pocket Query-filer med store mengder cacheinformasjon som kan lastes over på mobilen. Dette gjør det mulig å geocache med mobil uten å bruke datatrafikk, noe som er særlig nyttig der datatrafikk er dyrt eller ikke tilgjengelig.

Noen mobil-GPS-er har dårligere nøyaktighet enn dedikerte GPS-er. Dette gjelder visstnok særlig der topografien og/eller vegetasjonen gjør det vanskelig å motta GPS-signaler, men i de fleste sammenhenger er mobiler gode nok til å finne fram til geocachene.

Legge ut cacher med mobil


For å legge ut en cache, er det en fordel å bruke en enhet som har funksjonalitet for midling av koordinater. Dette er vanlig på GPS-er, men støttes også av enkelte mobil-apper.

Geocaching med mobil vs. GPS-enhet


Det er ikke enkelt å gjøre en generell sammenligning av mobiler og GPS-enheter. Det er store forskjeller blant mobiler og blant GPS-enheter, og en egenskap som kan være en fordel i én situasjon, kan være en ulempe i en annen situasjon.

Pris

  • De fleste har en mobil før de begynner med geocaching. Siden det finnes apper som er gratis, er mobil det billigste og enkleste for å komme i gang.
  • Mer avanserte geocaching-apper koster penger, men de koster likevel langt mindre enn en GPS-enhet.
  • Datatrafikk for nedlasting av cachedata og/eller kartdata koster, særlig fra utlandet. En løsning på dette er å lagre kart- og cachedata på mobilen. Det finnes apper for dette.

Kart- og cachedata

  • På en GPS-enhet er kart- og cachedata lagret på enheten.
  • På en mobil kan kart- og cachedata lagres på mobilen, men også lastes ned over nettet slik at man får helt oppdaterte data og kart over områder man ikke hadde dekket fra før.

Nøyaktighet

  • Eldre mobiler var kjent for å være mindre nøyaktige enn GPS-enheter. Idag er forskjellen mindre, men enkelte hevder at når GPS-forholdene er vanskelige, er GPS-enheter bedre enn mobiler.
  • GPS-enheter har innebygget funksjonalitet for midling av veipunkter. Dette er nyttig ved utplassering av geocacher. Det finnes noen mobil-apper som også kan dette.

Størrelse

  • Selv om mange GPS-er lett går i en jakkelomme, er mobiler mye slankere og diskrete å ha med rundt.

Strøm

  • Når en GPS-enhet går tom for strøm, er det bare å bytte batterier, noe som er gjort på et øyeblikk. Batterier kan kjøpes i en hvilken som helst butikk eller bensinstasjon.
  • Når en mobil går tom for strøm, må den lades opp igjen, noe som tar mye lenger tid enn å bytte batteri. På noen mobiler kan man bytte det oppladbare batteriet.
  • En mobil kan lades samtidig som den brukes, hvis man har med en batteripakke å lade fra.
  • Hvis en mobil må lades fra strømnettet, får man ikke geocachet mens mobilen lader.
  • Skal man cache hele dagen, flere dager i strekk, med begrenset tilgang på strøm, er en GPS-enhet enklest.

Robusthet

  • Noen få mobiler tåler vann og støt, men generelt er GPS-er langt mer robuste enn mobiler.

Brukervennlighet

  • Hvis man foretrekker knapper fremfor berøringsskjerm, er en GPS med knapper det beste, ettersom alle smartmobiler har berøringsskjerm.
  • Berøringsskjermer er ofte noe vanskeligere å lese i sterkt sollys enn skjermer som ikke er for berøring. GPS-er, særlig de med knapper, har skjermer som er lett å lese i selv det sterkeste sollyset. Mange mobiler har skjermer som er uleselige i sterkt sollys, i tillegg til at batteriforbruket øker jo lysere skjermen må være.
  • En GPS er laget for et mer spesifikt formål enn en mobil, og en GPS har et brukergrensesnitt som gjerne kan endres etter behov. Dette gjør at oppgaver gjerne er enklere å utføre på GPS enn mobil.

Apper for geocaching


Om apper for geocaching

Her er noen punkter som kan være verdt å tenke gjennom i valg av app geocaching.

Geocacher (live)De fleste apper støtter live nedlasting av geocacher. Det vil si at appen laster ned de nærmeste geocachene og/eller geocachene som befinner seg i det områdene man ser på kartet.Geocacher (offline)Mange apper har støtte for offline-lister med geocacher. Det vil si at geocacher er lastet ned til appen på forhånd, og hentes frem når man er på tur. Da er man ikke avhengig av mobildekning samt at det sparer batteri sammenlignet med live-nedlasting.Pocket Query (live nedlasting)Noen apper støtter live nedlasting av PQ-er. Det kan være praktisk å lage PQ-er med en datamaskin, og så laste disse ned til appen etter behov, f.eks. for offline bruk.Kart (online)De fleste geocaching-apper støtter online-kart. Det vil si at kart lastes ned dynamisk etter behov via mobildata, men det krever mobildekning og bruker mer av batterikapasiteten enn offline-kart. Merk at ulike apper støtter ulike kart.Kart (offline)Hvis appen støtter offline-kart, kan kart lastes ned på forhånd – gjerne via wifi – og brukes i felten uavhengig av mobildekning. Merk at ulike apper støtter ulike kart.SporloggNoen apper støtter sporlogger, som gjør at turen man har gått vises som en kurve på kartet. Noen apper har full støtte for sporlogger, slik at man kan legge ulike farger på sporene, eksportere dem osv. Noen har også støtte for å importere sporlogger, noe som kan være greit om man vil følge en tur som andre har gått.VeipunkterNoen apper har begrenset støtte for veipunkter, som gjør at man kan opprette veipunkter som knyttes til den aktuelle cachen man navigerer mot. Andre apper har en komplett waypoint manager, altså full støtte for håndering veipunkter, som gjør at man kan opprette, slette, redigere, eksportere og importere veipunkter, i tillegg til at veipunktene kan kategoriseres i mapper og tilordnes ulike symboler.NattmodusNoen apper har nattmodus, som bruker mørke farger og gjør at skjermen i minst mulig grad ødelegger nattesynet.Feltnotater (Field notes)Noen apper støtter feltnotater, slik at man kan vente med å logge cachene til man kommer hjem. Fordeler med dette er at man kan bruke tiden ut til å cache, fremfor å logge, og at man kan logge via PC med tastatur, fremfor å skrive på en mobil.

Se også


Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.