GPS

GPS - Global Positioning System
Satelittsystemet som primært brukes av en GPSr

GPS står for Global Positioning System og omfatter 24 satellitter som går to runder rundt jorden pr. dag. Satellittene sender ut signaler som tas imot av en mottaker som du f.eks. har i hånden eller i bilen. I teorien trenger mottakeren signaler fra minst tre satellitter for å kunne beregne en riktig posisjon i to dimensjoner (lengdegrad og breddegrad) og fra fire satellitter for å beregne riktig posisjon i tre dimensjoner (lengdegrad, breddegrad og høyde). De fleste mottagere vil ikke oppgi posisjon med mindre de får inn signaler fra minst fem satellitter. Jo flere satellitter den får inn signaler fra, jo mer nøyaktig er den i stand til å beregne koordinatene til posisjonen din.

Etter mai 2000, da amerikanerne fjernet forstyrrelsen på GPS-signalene, har håndholdt GPSr normalt en feilmargin på 3–6 meter.

Den eneste årsaken til at vi bare omtaler Garmins produkter her er at det er de produktene vi mener til nå har vært de beste å bruke til Geocaching. Vi vil nevne at to andre produsenter som lager gode GPS'er til Geocaching er Magellan og DeLorme. Problemet med dem nå er at det ikke er noen Norske importører av dem, og det finnes heller ikke oppdaterte kart for Norge som passer dem. Vi registrerer også at Garmins GPS'er har stadig mer feil når de slippes på markedet, slik at det å vente en liten stund med å kjøpe de aller nyeste modellene kan være lurt.Om Vantett IPX7:

Egnet:

    • Montering på kjøretøy (for eksempel båt, motorsykkel, sykkel, terrengbil, golfbil)
    • Vannsprut
    • Regn eller snø
    • Utilsiktet kontakt med vann ned til 1 meter i opptil 30 minutter

Uegnet:

  • Langvarig eller kontinuerlig nedsenkning i vann 


Utgåtte GPSr Modeller pr April 2017

(Mrk mange av disse utgåtte modellene kan fortsatt være i salg både på restelager, samt i brukt tilstand)