GPS-teknologi

Geocaching baserer seg på GPS-teknologi. Har du lurt på hva teknologien går ut på?

GPS står for Global Positioning System. Dette systemet består av en rekke satellitter som går i eksakte baner rundt jorden og sender ut radiosignaler. Disse signalene kan fanges opp med en mottaksenhet, en GPS-mottaker, også kalt en GPSr (Global Positioning System receiver). Forutsatt at GPS-mottakeren tar imot signaler fra minst tre satellitter, kan den beregne sin egen (og dermed din) posisjon på jorden.

Det GPS-systemet som er mest brukt i dag, kalles NAVSTAR. NAVSTAR ble etablert av det amerikanske forsvarsdepartementet. Men det finnes flere andre systemer i bruk, for eksempel russiske GLONASS. Ytterligere systemer er under utvikling, for eksempel det europeiske Galileo.

Vi kaller gjerne den dingsen vi går med i hånden eller lomma for "en GPS", men det er strengt tatt feil. Denne dingsen er en GPS-mottaker. GPS-mottakeren kan bare ta imot signaler. Den sender altså ikke ut signaler slik en mobiltelefon gjør. Du kan derfor ikke spore GPS-mottakeren, noe man vel kan savne når man har mistet sin kjære GPS-dings ett eller annet sted på veien, i skogen eller...

Eksterne lenker

Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.