Geocaching


Hva er Geocaching?

Geocaching er en internasjonal aktivitet. Det kan sammenlignes med orientering, men man finner frem ved hjelp av GPS i stedet for kart og kompass. Man leter etter poster, kalt "cacher". Det uttales en kæsj på norsk. Cachene er plassert ut over store deler av verden. Er hjemstedet ditt listet her så er det bare å klikke for å se cacher i nærheten!

En som driver med dette kalles en geocacher. En geocacher leter etter cacher som andre geocachere har lagt ut og registrert i databasen på geocaching.com. Denne databasen holder alle cacher i hele verden og det er over 2 millioner cacher i skrivende stund. Det er gratis å være med, men du kan også betale en årlig avgift for å få tilgang til ekstra funksjonalitet.

Enkelt fortalt gjør man følgende når man geocacher:

  • Man søker fram en cache i databasen.
  • Laster koodinatene inn på GPSen.
  • Rusler ut og finner stedet.
  • Leter fram beholderen som er den fysiske delen av cachen.
  • Signerer loggen man finner i beholderen for å vise at man har fysisk vært på posten.
  • Lukker beholderen forsvarlig og legger den nøyaktig tilbake på plass.
  • Når man komme hjem søker man opp cachen i databasen igjen og skriver inn en logg. Da får man registrert i databasen at man har funnet cachen og den som har lagt ut cachen får gleden av å vite at noen har funnet den. Legg gjerne inn en hilsen til den som har lagt ut cachen og nyttig informasjon til de som kommer etter.

Cachene er plassert både i skogen, byer, langs elver, ved sjø og vann, på øyer og fjell. Så geocaching kan passe når man har lyst på en kort tur og når man har lyst på en lang tur, når man vil svette og når man vil rusle fra kafé til kafé, når man går alene og når man går med venner eller hele familier, når man vil ha ro og fred, eller litt spenning og/eller kanskje litt konkurranse. Geocaching passer til enhver anledning, om man så har bunad eller fjellstøvler eller kanskje noe midt i mellom? Noen er også tilhengere av Slow Caching.

Det viktigste med geocaching er å komme til fine, artige, interessante, lærerike steder og/eller oppleve turen fram til cachen. Men det er også rom for andre ting. Hvis boksen er stor nok så finner man ofte bytteting og reisevenner i cachen.

De geocacherne som tar jobben med å legge ut cacher gjør dette for å vise fram et fint sted, gi andre geocachere en liten historieleksjon eller gi dem en eller annen utfordring de må greie for å kunne logge cachen. Mye av gleden ved å legge ut en cache er å få lesverdige logger. Husk dette når du skal logge en cache :-)

Bytteting er småting som gjerne barn synes er morsomt å finne, men noen ting er også artig for de mer tilårskomne. Vil man ta med seg en bytteting må man legge tilbake en annen ting av minst like stor verdi så ikke innholdet i boksen blir dårligere ettersom tiden går. Er det ødelagte ting i boksen kan man med fordel ta med disse hjem å kaste, evt også rydde ut barnåler og annet bøss...

Reisevenner (Travel Bugs, GeoCoins på engelsk) er spesielle i det at de er utstyrt med en unik kode, enten preget inn i metall de er laget av eller i form av en metall-tag med kode som er festet til tingen. Disse skal reise fra cache til cache så de kan du ta med deg hvis du er villig til å legge dem i en ny cache. Hver reisevenn har en egen web-side på geocaching.com og du finner den ved å bruke koden på søkesiden for Travel Bugs. Når du har plukket opp en reisevenn så skriver du en logg på web-siden dens. Når du legger den fra deg så melder du det samtidig som du skriver en logg for cachen du la den i.

Har man en telefon type Android, iPhone eller Windows Phone kan man laste ned geocaching apper. Man må først melde seg inn på geocaching.com, og så kan man koble seg opp til databasen med alle cachene fra geocachingappen.

Les også gjerne litt Geocachinghistorie.

Hvor kommer ordet geocaching fra?

Oversatt fra engelsk betyr cache et gjemt forråd, et depot, eller et gjemmested, altså et sted hvor noe er gjemt. Det kommer opprinnelig fra fransk, hvor cache betyr å skjule. Prefikset "geo" brukes gjerne for noe som har med jordkloden å gjøre. Så geocaching assosierer til gjemmesteder over hele jordkloden.

Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.