Slow Caching

Slow Caching
Geocaching skal være en nytelse og ikke en konkurranse.


Slow caching er et begrep inspirert av "Slow Food" bevegelsen som er en internasjonal bevegelse som ønsker å skape en motvekt til "fast food" og heller promotere mat og måltider som en nytelse. Slow caching er da tilsvarende:

Promotering av geocaching som en nytelse og ikke som en konkurranse.

Slow brukes her da som et ord for å beskrive det motsatte av å ha hastverk. Så dette har ikke noe med "langsomt" å gjøre, men at man skal ha tid til å se og oppleve det som turen og stedet har å tilby. Så man kan gått gå, sykle, kjøre fort bare man ikke dermed går glipp av ting fordi man kun er ute etter å forte seg.

Konsekvensene av Slow Caching filosofien:

En god geocache:

  • Gir deg noe å se fram til og forberede deg til.
  • Lærer deg noe eller viser deg noe nytt; enten på veien eller på stedet.
  • Gir deg gleden ved å finne den med akkurat passe type og mengde innsats, slik det passer deg.
  • Gir deg gode minner og noe du med glede kan tenke tilbake på.

En passe utfordring for meg er kanskje ikke en utfordring for deg, så derfor bør det være mange forskjellige geocacher. Noen liker vanskelige fysiske utfordringer, noen liker å løse data-nøtter eller andre typer oppgaver og puslespill før de drar på tur, mens noen liker å leke gjemsel etter cacher. Og noen liker å enkelt og greit å bare gå ut å finne en boks. Det bør derfor finnes cacher for alle!

En god geocache-beskrivelse:

  • Gir passe mye bakgrunnsinformasjon så du blir inspirert og forberedt til å lære/se/oppleve det som geocachen har å tilby.
  • Gir nok informasjon til at du finner geocachen med forventet innsats.

En god geocache-log:

  • Deler opplevelsene dine med andre ved å skrive om dem i loggen.
  • Hvis du synes det mangler noe informasjon i cache-beskrivelsen så bidra med det du vet i loggen din til glede for de som kommer etter deg.

Hvorfor disse reglene?

Det kan være fryktelig skuffende å komme hjem etter en cache-tur og ikke har fått med seg så mye som man egentlig kunne. F.eks. finner man ut når man går innom cache-beskrivelsen for å logge at det faktisk var mye man gikk glipp av. Grunner til at man går glipp av fine opplevelser er gjerne:

  • Dårlige forberedelser - ikke lest cache-beskrivelsen, hverken før man drar eller mens man er ved cachen.
  • Man har dårlig tid - ser seg ikke om og leser ikke cache-beskrivelsen på GPSen.
  • Feil tid - feil årstid, en dag med tåke på en utsiktstopp etc.

... og dette er gjerne grunnet hasverk og statistikk-jag. Så derfor kan Slow Caching filosofien være et lite halmstrå å holde seg fast i når statistikk-trollet forsøker å få deg til å hastverks-cache og dermed redusere turopplevelsene dine :-)

Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.