Favorittpoeng

Favorittpoeng
Poeng som geocachere gir til de beste geocachene de har funnet.

Favorittpoeng (ofte forkortet FP) er noe som geocachere kan gi til cacher som de har funnet. Dette brukes til å belønne cachene som geocachere mener er de beste. Kalles også Blå sløyfe. Mrk høsten 2016 gikk det fra å være "premie" sløyfe til et blått hjerte

Geocachere som er Premium Member får ett favorittpoeng til rådighet per tiende geocache de har funnet. Favorittpoengene deler man ut til de geocachene man liker best. Hva som ligger til grunn for at man deler ut favorittpoeng kan være så forskjellig: Det kan være en god cachebeskrivelse, en god mysterioppgave, en flott multicache, en fin naturopplevelse underveis til cachen, et fint eller historisk interessant sted cachen ligger på, en flott cachebeholder, en stor barnevennlig cache med mange bytteting eller en fiffig/kreativ eller smart gjemt beholder.

Når man så finner en cache som man synes fortjener et slikt favorittpoeng så kan man gi den et favorittpoeng på en av følgende måter:

  • Krysse av i en egen boks under feltet man skriver selve loggteksten i når man logger på geocaching.com
  • Huke dette av på appen på smarttelefonen når man skriver loggen
  • Krysse av i en egen boks over feltet man skriver loggteksten i når man bruker "publiser logger" funksjonen i GSAK

Dersom du har logget en cache som du absolutt mener bør få favorittpoeng, men ikke har flere oppsparte poeng kan du vente til du har logget noen cacher til slik at du får et nytt favorittpoeng til utdeling. Så kan du gå inn på cachen igjen på geocaching.com, klikke på "rull ned" menyen der hvor det står hvor mange favorittpoeng cachen har fått og velge «add to favorites»/«legg til favoritter» (Dette finner du øverst til høyre på cachesiden). Eller du kan hente opp cachen igjen i appen på telefonen og gi favorittpoeng der (eget menyvalg for det).

Som nevnt er det kun de som er Premium Member som kan gi favorittpoeng, men dersom du endrer ditt medlemskap fra Basic til Premium Member, vil du få favorittpoeng til utdeling også for hver tiende cache du har funnet tidligere. Disse kan du da dele ut til cacher du har funnet tidligere, eller du kan bruke dem etterhvert som du finner nye cacher som fortjener et favorittpoeng.

Hver har sin smak, men cacher som har fått mange favorittpoeng vil som regel være verdt å oppsøke. Når man søker opp cacher på geocaching.com, får man se hvor mange favorittpoeng cachen har fått, slik at man kan ta dette med i vurderingen når man velger hvilke cacher man vil besøke.

Når man søker på cacher på geocaching.com, kan resultatet av søket sorteres etter antall favorittpoeng ved å klikke øverst på kolonnen for favorittpoeng, på det blå hjertet.

Er du fortsatt i tvil?

Det er i all hovedsak tre gode grunner til å bruke disse favorittpoengene, og fordele dem på cacher du liker spesielt godt:

1. Både i søkeresultatene for cacher på geocaching.com og inne på selve cachen vil man kunne se hvor mange favorittpoeng den enkelte cachen har fått. Dersom man er på en ny plass og søker etter cacher der kan man klikke i headingen på søkeresultatet og sortere cachene etter favorittpoeng. Da får man en god pekepinn på hvilke cacher man kanskje bør prioritere å lete etter, da disse sannsynligvis er mer verdt et besøk enn andre cacher på den plassen. Cacher som har mange favorittpoeng logges ofte hyppigere enn andre cacher.

2. project-gc.com er en statistikkside hvor du finner alle mulige statistikker angående egen og andres logging / utlegg av cacher. I tillegg har du alle slags verktøy for det meste innen Geocaching inne på denne siden. Det mest interessante for mange er oversikten over egen statistikk samt at man her opparbeider seg poeng på Geocachingen man har gjort, og disse poengene gir deg en beltegrad, ala det man ser i kampsport. Her konkurrerer man hovedsaklig med seg selv for å komme seg opp i gradene. Det er utvalgte kriterier som gir poeng på denne skalaen, og en av de tingene som gir poeng er mottatte favorittpoeng på egne cacher. På sikt vil man ha opptjent maks poeng på mange av kriteriene, men favorittpoeng-kriteriet har ingen makspoeng, så her kan du samle så mange poeng som du bare klarer. Dette gjør også at cacheeiere er veldig takknemlige for å få favorittpoeng på egne cacher.

3. Det koster ganske mye tid og penger og lage gode cacher, gode mysterier, multier o.l. og plassere disse ut. Noen er veldig aktive på utlegg av cacher og andre logger stort sett cacher uten å legge ut noen selv. Hvorvidt man ønsker å legge ut egne cacher er helt opp til en selv. De som legger ut cacher vet stort sett hensikten og verdien med favorittpoeng og er ofte veldig flink til å gi/fordele favorittpoeng på cacher de likte godt. Enkelte av de som ikke legger ut cacher selv har kanskje ikke tenkt over dette aspektet med favorittpoeng like godt. For de som bruker mye tid og penger på å lage og legge ut nye cacher som andre kan logge så trenger de en motivasjon for å gjøre dette. Mye av motivasjonen er at man liker det man holder på med, ønsker å bidra og synes det er spennende å ta folk til nye flotte plasser o.l. Videre er det veldig motiverende og motta favorittpoeng på gode cacher man har lagt ned arbeid i, produsert og lagt ut. På denne måten medfører favorittpoeng-systemet at cacheeiere faktisk prøver å lage ekstra gode cacher. Så, konklusjonen er at favorittpoeng-systement er et genialt aspekt som driver geocachingen fremover.

Eksterne lenker

Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.