Spoiler

Spoiler
Noe som avslører et eller annet om cachen.

En spoiler avslører noe om en cache. Det kan være eieren selv som gir ekstra informasjon, eller det kan være en som har logget cachen som mer eller mindre bevisst forteller noe som ikke er opplagt.

I bildelisten nedenfor cachebeskrivelsen vil du noen ganger se et bilde som heter spoiler. Det er gjerne et bilde som avslører hvor og/eller hvordan cachen er gjemt. Dette bildet kan det være lurt å sjekke før man drar på tur, eller ha i bakhånd i tilfelle man ikke finner cachen på egen hånd. Som cacheeier gjør man lurt i å legge ut et spoilerbilde hvis cachen ligger på et mugglerutsatt sted, slik at det går greit å finne cachen uten å vekke for mye oppsikt.

En spoiler kan også være avslørende bemerkninger i en logg. Spoileren kan avsløre noe om hvor cachen er gjemt, eller hvordan en puzzle- eller multi-cache løses. Spoileren kan være mer eller mindre avslørende, og mer eller mindre åpenlys.

Noen cacheeiere vil ikke at andre geocachere skal komme med spoilers. Hvis disse mottar en logg som inneholder en spoiler, sender de som regel en hyggelig e-post og ber om at loggen endres. I sjeldne tilfeller, kanskje hvor for mye avsløres og man ønsker å rette opp dette raskt, slettes loggen. Dette er cacheeierens rett. Eieren bestemmer selv hvor vanskelig deres cache bør være, men høflighet tilsier at de sender en hyggelig e-post, forklarer hvorfor, og ber om at det skrives en ny logg uten spoiler i.

Andre cacheeiere synes det er greit at folk poster spoilers på cachene. Uansett er de fleste enige om at spoilers bør markeres tydelig, slik at folk ikke leser dem ved et uhell. Et eksempel der det er naturlig å legge inn en spoiler i loggen, er tilfeller der man finner cachen på et annet sted enn koordinater og hint tilsier. Kanskje er opphengsmekanismen ødelagt eller magneten borte? For å spare cacheeier og andre besøkende for unødvendig leting, kan man informere om hvor man forlot cachen - men helst med tydelig markering:

  • Hvis loggen inneholder spoilers, kan denne informasjonen gjerne kodes, slik at den ikke umiddelbart er lesbar. For å kode teksten, krysser man av i boksen "Encrypt this log entry" under loggfeltet. Da blir teksten kryptert med ROT13, men den kan dekodes ved å trykke "dekryptere" på den aktuelle loggen. ROT13 er samme metode som brukes for å kryptere hint.
  • Hvis bare deler av loggen skal være kryptert, kan dette gjøres ved å sette klammeparenteser [] rundt den delen av loggen som ikke skal være kryptert.
  • Spoilerbilder markeres gjerne ved å skrive Spoiler i bildenavnet og/eller i beskrivelsen av bildet.

Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.