Pocket query

En pocket query (PQ) er et uttrekk av cacher, som man kan lage på geocaching.com. Man kan definere forskjellige uttrekk, ut fra ens egne ønsker. Eksempelvis:

  • De 1000 nærmeste cacher man ikke har funnet.
  • Multi-cacher i en radius av 25 km Fra Eidsvoll.
  • Alle cacher i Norge som er lagt ut i oktober 2004.
  • Alle mystery-cacher på Fiji.
  • Alle micro-cacher i Sverige med en vanskelighetsgrad på mer enn 2.
  • Alle cacher i Norge med Chirp/NFC-attributt.

Man kan kjøre PQ-er manuelt eller angi at de skal kjøres på faste ukedager. Det kan ta litt tid fra en PQ er bestilt til den er kjørt og den kan lastes ned. Når PQ-en er ferdig får man en epost om dette. Filen kan fås i 2 formater: LOC og GPX.

Man må være Premium member (betalende medlem) av geocaching.com for å lage pocket queries. Og det er en begrensning på maksimum ti pocket queries per dag.

En pocket query kan brukes til å overføre cachebeskrivelser til GPS-en. På nyere GPS-modeller skal det gå fint å legge GPX-filen direkte over på GPS-en. Håndteringen av de filene man mottar kan også gjøres i GSAK, hvor man kan foreta ytterligere sortering før overførsel til GPS-en. Dermed kan man unngå papirutskrifter og unngå å taste koordinatene manuelt inn på GPS-en.

Og alle genererte pocket query's blir tilgjengelig i lister funksjonen i appen, slik at man kan ha cachene "offline"

Bestill din første pocket query

Gå inn på http://www.geocaching.com, sett musa over Your Profile i menyen på toppen, og klikk på Pocket Queries i menyen som dukker opp. Eventuelt kan du gå direkte til http://www.geocaching.com/pocket

Opprett en ny pocket query ved at trykke på Create a new query.

Fyll ut skjemaet. Her er det mange valgmuligheter og lett å rote seg litt bort. For å komme i gang, velger du følgende spørreparametre:

Query NameMin pocket query
Choose how often your query should runRun this query once then delete it
Show me caches1000
Of typeAny
ThatI haven't found
WithinCountries Norway
From originMy home coordinates

Disse parametrene forutsetter at du har satt dine hjemmekoordinater i brukerprofilen din. Hvis du ikke har det, kan du istedet sette inn GC-koden til en cache i nærheten av der du bor.

Trykk så på knappen submit information. Spørringen blir lagret hos geocaching.com, og du får en kvittering som sier: Thanks! Your query has been generated. You can preview the search on the nearest cache page. Du kan nå teste spørringen din ved å klikke på preview-linken.

Er listen over cacher ok, er det bare å lene seg tilbake og vente. Etter en liten stund får du en mail fra Groundspeak med en nedlastingslenke. Derfra kan du laste ned en fil av typen GPX på maskinen din.

Etter at fila er lastet ned, kan du se på den i MapSource eller BaseCamp. Du kan også laste den ned til GPSen din hvis du har en nyere modell som støtter slike filer (Oregon, Montana, 62s m.fl.). Du kan også importere fila inn i GSAK. Den enkleste måten å gjøre dette på er å lagre GPX-vedlegget til harddisken din, og så i filutforskeren trekke filen fra disken og legge den oppå GSAK. Du vil da få presentert en dialog for import-innstillinger. Klikk ok, og filen blir importert. Det er også en kommando i GSAK for å hente GPX-filer direkte fra geocaching.com så du slipper å lagre dem lokalt først. Se Veiledning for bruk/instalasjon av GSAK.

Det samme query kan ikke sendes to ganger samme dag. Hvis man har skrevet noe feil som fører til at utvalget av cacher ikke stemmer med det man ønsker så må man lage en ny query med et nytt navn - eller så må man vente til neste deg. Derfor er det lurt å først sjeke med preview linken at det ser riktig ut før man ber om å få kjørt queriet ved å sjekke av for en dagen man vil ha kjørt den. Da lager man først queriet uten å sjekke av for en dag, kjører preview og så går inn og redigerer på siden igjen - og husk å trykke Submit.

Et tips er å sjekke av for "Include Pocket Query name in download file name" (nesten helt nederst på editerings-siden) for da blir det lettere å holde de ulike filene fra hverandre.

Alle cacher i Norge

Hvis man ønsker å få alle cacher i Norge, må man bruke flere pocket queries, da man kun kan ha 1000 cacher i hver pocket query. Oppsett for dette kan hentes på www.grenlandsmafiaen.no. Der de er delt opp i enten hele Norge eller fylkesvis.

De er laget slik at man trykker på ønsket PQ og kommer da inn på din side hos Geocaching, der man lager PQ'er, og all nødvendig informasjon er da fylt inn slik at det bare er å trykke lagre nederst

Klone en PQ

Det er ikke mulig får én bruker å laste ned de ferdig genererte PQ-dataene, men det er mulig å klone selve spørringen, slik at en annen bruker slipper å fylle inn alle feltene for hånd. Her er fremgangsmåten