Hvordan lage en cache-beskrivelse
På geocaching.com så finner du et skjema du må fylle ut og sende inn for å få godkjent cachen din.
Det er nylig lansert en ny versjon av dette skjemaet, som gir bedre veiledning til prosessen. Du kan velge hvilken versjon du vil bruke, men veiledningen nedenfor er basert på det eldste skjemaet.
Spesialfelter
Cache Type er ferdig utfylt med Traditional Cache. Har du laget en cache av en annen type, må du huske å bytte. Dette får du ikke endret senere!
Cache Size må du velge. Man legger ofte ut en small eller regular som sin første cache, dvs. en vanlig plastboks på ca. 1 liter som er regular størrelse.
Cache name er navnet på cachen. Her er det bare fantasien som setter grenser. Husk imidlertid at en del GPS-enheter har begrenset plass til å vise navn på cachene. Om du synes at det er helt nødvendig å ta med nicket ditt i tittelen, passér dette til sist, og den unike delen først, f.eks. Ås rasteplass (OlaNordmann #1). Om du har behov for å bruke et prefiks, f.eks. for å indikere tilhørighet til en serie, hold dette kort, f.eks. TS1: Eventyrsteinen. For øvrig er det vanlig å bokstavere navnet som i vanlig norsk. Du bør ha en god grunn hvis du skriver hele navnet med store bokstaver.
Cache placed by – her vil navnet ditt dukke opp automatisk.
Date placed - du kan endre dato til den dagen du plasserte ut cachen.
Neste er koordinatene. Det som er viktig å merke seg er at standardverdi er ”W” (vest) og ikke ”E” (øst) som er de vi her i Norge må bruke. Pass på at du retter dette!! Klikk gjerne Show on Map og se at det ser riktig ut.
Så kommer en viktig sjekkboks Enable cache listing. Når du huker av denne så vil cachebeskrivelsen din bli sendt til reviwerne. Da må boksen være plassert der den skal og alt være ferdig. Det kan hende du vil bruke litt mer tid på å utvikle cachebeskrivelsen før du sender den inn, så ikke huk av denne før du er fornøyd.
Location: - her må du velge riktig fylke.
Neste punkt er å sette rating for difficulty (vanskelighet) og terrain (terreng). Du kan gjerne bruke det ferdige opplegget this system-linken, men vær oppmerksom på at vi i Norge ikke synes det er fullt så vanskelig å gå en liten bit som geocaching.com legger opp til. Terrain-ratingen kan derfor ofte settes ned et halvt eller helt hakk. Erfaringer fra andre cacher du har funnet er ofte til god hjelp.
Nederst på siden finner du en boks hvor du skal skrive inn et hint. Et hint er ment å være tekstlig informasjon som dekodes ute i felten når søket har feilet og man trenger mer informasjon om hvor cachen er gjemt eller hvordan den er gjemt. Tenk gjerne på dette når du gjemmer boksen, så du finner et sted det er lett å skrive hint til, gjerne et kort og presist et. Som det står på cacheredigeringssiden: If you don't have a hint, leave it blank. Unngå meningsløse hint som You wish, Dream on, See spoiler o.l.
Beskrivelse av cachen
I Short Description og Long Description skal du fortelle om stedet du har plassert ut cachen. Skriv gjerne både på norsk og engelsk. Trenger du hjelp til engelsken så be gjerne om det på forumet! Husk at det er mange utlendinger som cacher i Norge, så gjør cachen tilgjengelig og informativ også for dem – selv om du ikke nødvendigvis oversetter alt i den norske versjonen.
Vil du formatere teksten og evt. legge inn bildet kan du lese om det her under HTML-kurs for nybegynnere og Hvordan legge inn bilder.
Tips: Be om at alle signerer loggboka
Hvis du ikke har lagt skrivesaker i cachen, er det lurt å skrive i beskrielsen at besøkende må ta med egen penn (BYOP).
Hvis du er opptatt av at de som logger Found it på cachen din også skal ha signert loggboka i selve cachen, kan du gjerne skrive dette. Da kan du med større autoritet ta kontakt med "juksere" og be dem endre loggen sin, evt. slette loggen. F. eks. kan du skrive: "Jeg vil følge opp at retningslinjene for logging hos geocaching.com blir fulgt for denne cachen. Det vil bl.a. si at jeg vil slette alle "Found it" logger fra folk som ikke har signert loggen i cachen." Dermed opplyser du samtidig om at dette gjelder for alle cacher, så det ikke blir noen misforståelser. :-)
Klar for innsending?
Når du har fått med alt du ønsker i beskrivelsen, og boksen er på plassen sin, er du klar for å sende inn cachen til review!
Husk å huke av for Enable cache listing, og for at du godtar guidelines og terms of use. Husk, det er meningen at du faktisk leser reglene, før du publiserer din første cache!
Hvis det er noe spesielt som bør forklares, kan du skrive en note til reviewer. Med en traditional cache hvor du allerede har plassert ut boksen er det som regel ikke noe spesielt å bemerke, men for mystery er det nå forventet at man skal forklare litt om framgangsmåten for å løse oppgaven. Sjekk likevel listen over typiske feil ved cacheutlegg - det kan være ting reviewer bør vite om.
Når du har trykket "Report new listing", er det bare å lene seg tilbake å vente på e-post fra en av reviewerne. Det tar vanligvis fra timer til ca 3 døgn, avhengig av reviewernes arbeidsbelastning. Les gjerne mer om godkjenningsprosessen for å lære hvordan reviewerne arbeider.
Husk at reviewerne er folk som jobber frivillig med dette, så ha litt tålmodighet og gjør alt du kan for å lette jobben deres ved å følge retningslinjene på geocaching.com.
Behov for justeringer?
Du kan redigere cachebeskrivelsen når du vil, både før og etter publisering. På cachens webside har du en kommando i menyen oppe til høyre som heter edit listing. Da kommer du inn i redigeringsskjemaet igjen og kan endre det du måtte ha behov for.
Lurer du på noe så spør i forumet!
Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.
Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.