Letterbox-hybrid-cache

En letterbox-hybrid-cache (ofte bare kalt letterbox-cache) er en geocache som tilfredsstiller kravene til både å være en letterbox og å være en geocache. Cachen er dermed en hybrid/krysning. En letterbox-cache kan være utformet som en tradisjonell cachemulti-cache eller mystery-cache, men den har det tilleggmomentet at den  inneholde et stempel slik at en som driver med letterboxing kan stemple sin personlige loggbok. Stempelet skal være unik for cachen, altså et signatur-stempel, akkurat som hvert poststed har hvert sitt poststempel når de stempler brevene, sånn at man ser akkurat hvilket postkontor brevet er sendt fra.

Det er mange misforståelser rundt letterbox-hybrid-cacher. Her er noen av dem

 • Geocachere må signere sitt besøk ved å stemple i loggboken. Geocachere skal signere loggboken, akkurat som med andre cacher, men man kan i tillegg velge å stemple, om man ønsker det.
 • En letterbox-cache må være en postkasse. Tradisjonell letterboxing bruker gjerne postkasser, men dette er ikke noe krav, hverken for tradisjonelle letterboxer eller letterbox-cacher.
 • En letterbox-cache har noe å gjøre med å sende brev/postkort. Dette er knyttet til misforståelse knyttet til navnet letterboxing og at letterbox-beholderne ofte er postkasser.

En letterbox-hybrid-cache

 • Skal ha et moment av GPS-bruk.
 • Bør ha «clues» som en del av oppgaven.
 • Bør ikke ligge på koordinatene oppgitt øverst på cachesiden.
 • Skal ha en loggbok og et stempel.

Mer utfyllende info:

Det skal være et moment av GPS-bruk. Dette er i henhold til Groundspeaks retningslinjer og gjelder absolutt alle cacher oppført på geocaching.com.

 • En letterbox hybrid bør ha «clues» som beskriver hvordan man kommer frem til cachen. Det kan også være beskrivelser av hvordan man finner informasjon for å regne ut koordinatene til delpunkter underveis. «Clues» er informasjon av typen: «følg veien ned til nummer 27», «ta stien oppover ca. 200 meter, til den store stenen», «gå til du ser en falleferdig låve på venstre side». Det er ikke noe krav at en letterbox hybrid skal ha «clues», men ettersom «clues» er en helt essensiell del av letterboxing, så får man ikke noen ordentlig letterbox-opplevelse uten «clues».
 • En letterbox hybrid bør ikke ligge på de oppgitte koordinatene. Den kan gjøre det, men hvis man ikke trenger «clues» noe sted i oppgaven for å finne cachen, får man ikke noen ordentlig letterbox-opplevelse all den tid «clues» er essensielt i tradisjonell letterboxing.
 • En letterbox hybrid skal ha en loggbok og et stempel. Når geocachere logger en letterbox hybrid, signerer de boken akkurat som en hvilken som helst annen geocache. Når en «letterboxer» logger en letterbox hybrid, brukes stempelet i boksen til å stemple ens personlige loggbok, og ens personlige stempel brukes for å stemple i boksens loggbok.

Merk at alle cacher som kan bestå av flere trinn – altså multi-cacher, mystery-cacher, letterbox-hybrid-cacher og wherigo-cacher – skal ha trinnene med i cachebeskrivelsen som tilleggsveipunkter. Se forklaringen gitt i beskrivelsen av multi-cacher.

Når det gjelder de oppgitte koordinatene:

 • Hvis de oppgitte koordinatene peker til stedet hvor man starter turen, altså et sted man må innom for å komme til finalen, så kan disse koordinatene være så langt unna finalen som du bare ønsker. Det er f.eks. fullt mulig å ha en letterbox-cache som begynner i Stavanger og slutter i Kirkenes.
 • Hvis de oppgitte koordinatene er «falske» og peker til et «vilkårlig sted», sånn som på enkelte mystery-cacher hvor koordinatene ikke har noe direkte med oppgaven å gjøre, så gjelder regelen om at de skal ligge maksimalt 2 miles / 3,2 km unna finale-cachen.

Eksterne lenker

Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.