Wherigo cacheWherigo (Fra engelsk Where I Go, «hvor jeg går») ) er et spill hvor man ved hjelp av GPSr eller mobil blir guidet gjennom oppgaver som må løses for å komme til målet. Man må gjerne innom flere ulike steder og samle informasjon og ledetråder.

GPSer som støtter Wherigo:

  • Garmin Colorado-serien
  • Garmin Oregon 450-serien
  • Garmin Oregnon 550-serien

Her er noen mobil-apper for WhereIGo

Wherigo-cacher


En Wherigo-cache er en cachetype som kombinerer Wherigo med geocaching.

Det baserer seg på at man bruker GPS-en eller mobilen og blir ledet en gjennom en løype som til slutt bringer en til cachen. For å ta en Wherigo-cache, må man på forhånd ha lastet ned en modul (engelsk cartridge) til GPS-en eller mobiltelefonen. Man starter modulen, og så følger man instruksjonene som gis. Underveis kan man måtte svare på oppgaver eller utføre handlinger med virtuelle objekter i programmet. Svarer man feil på en oppgave, kan man bli ledet til galt sted, men svarer man riktig, blir nye oppgaver tilgjengelig. GPS-en eller mobilen registrerer hvor man befinner seg, og ofte vil nye oppgaver først bli «låst opp» når man er kommet til riktig sted. Modulen er tilgjengelig via cachens nettside.

Reverse Wherigo-cache


Dette er en variant av Wherigo-cacher som ikke har et konkret startpunkt. Du kan starte hvor som helst ved at du får oppgitt hvor langt unna cachen du befinner deg uten å få vite noe om retningen. Så beveger du deg til et nytt punkt og prøver på nytt. Du får da igjen oppgitt hvor langt unna du du er da. Sånn holder man på til man er fremme ved nullpunktet.

De mest avanserte finner tre punkter og finner ut hvor langt unna de er på de tre stedene. Så «triangulerer» de basert på informasjonen om avstanden fra de tre punktene, dvs. beregner hvor cachen da må være.

Forskjellen på en Wherigo-cache og en Multi-cache


Forskjellen fra en vanlig multi-cache er at det er en egen programvare på GPS-en eller telefonen som forteller deg hvor du skal gå og hva du skal gjøre.

Avstand fra start til slutt


Hvis de oppgitte koordinatene peker til stedet hvor man starter turen, altså et sted man må innom for å komme til finalen, så kan disse koordinatene være så langt unna finalen som du bare ønsker. Det er f.eks. fullt mulig å ha en Wherigo-cache som begynner i Arendal og slutter i Alta.

Er derimot de oppgitte koordinatene for en Wherigo-cache er «fiktive», altså er noen vilkårlige koordinater som ikke har noe med hvor du må starte eller løsningen å gjøre, skal de oppgitte koordinatene være maksimalt 2 miles / 3,2 km fra finale-cachen.

Spille Wherigo


Se denne siden For Android

Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.