Logging


Man logger to steder

Når man finner en geocache, skriver man to typer logger – en når man er ved cachen, og en på nettsiden til cachen. Den første loggen er en bekreftelse på at man har funnet cachen. Den andre loggen skriver man enten når man kommer hjem, men eller i felten med såkalte Utkast (Field notes) (feltnotater). Field notes støttes av nyere GPS-en samt geocacheprogram på mobiltelefonen.

Det er få absolutte regler i geocaching, men retningslinjene for logging hos geocaching.com er klare når det gjelder logging. Der står det at får å få lov å logge funn på nettet, skal loggen i cachen være signert.

Det finnes flere typer logger fordi man kan logge både når man finner cachen, når man ikke finner den og når man finner den i en dårlig forfatning så den bør vedlikeholdes. Denne siden omtaler logging når man har funnet cachen og kan signere loggen. Men tipsene kan også brukes når man logger av andre grunner.

Loggen på cachen

Alle geocacher inneholder en loggbok eller loggstrimmel. På en loggstrimmel er det som regel bare bare plass til å skrive dato og signatur, men i en loggbok er det som regel plass til å skrive litt mer. Om du velger å skrive mer enn dato og signatur, er opp til deg, men noen geocachere og cacheeiere setter pris på å lese om andres opplevelser i loggboken, ikke bare på nettet.

Poenget med å signere i loggboka er at eier kan sjekke om de som signerer på nettet virkelig har funnet cachen. Det er derfor riktig å signere med geocacher-navnet sitt.

Om loggstripen/boka er umulig å signere, f.eks. søkkvåt, kan du legge igjen en medbrakt papirlapp med signaturen din. Les gjerne om hva du kan gjøre hvis du finner en ødelagt cache. Om det ikke er blyant i cachen bør du ha med eget skriveredskap så du får signert.

Det er artig om man skriver tidspunkt når man er innom. Det kan være morsomt å vite at man f.eks. er 10 minutter etter siste som signerte loggen, eller om noen går "samme rute" senere, kan det være morsomt å se om man følger samme "skjema". :-)

For de som kommer senere kan det også være artig å lese litt om været, mygg, snø, ting man har sett ved cachen, etc. Dessuten er det hyggelig å legge igjen en takk til den som har lagt ut cachen.

Loggen på nettet

Når man kommer hjem, kan man logge på websiden til cachen, eller man kan gjøre det mens man er på tur via geocache app'en på mobiltelefon. Da får man registrert at man har vært der, og den som har lagt ut boksen synes det er hyggelig å vite at noen har vært på besøk. Man kan skrive mye eller lite, og eventuelt legge inn bilder hvis det er noe man vil vise fram. Alt er lov her, spesielt når man er nybegynner!

Når du skriver, kan du gjerne tenke på hva du selv liker å lese, både som en som skal ut og lete etter cachen, og som den som eier og har lagt ut cachen. Det er fint om man forteller noe som andre kan ha bruk for. Det kan være ting som:

  • smart/dum vei til cachen
  • er cachen i orden eller er den fuktig eller er loggen full
  • er koordinatene OK eller var det mange meter avvik
  • er det byggearbeider eller hugst eller andre ting på gang i området som kan true cachen
  • noe om stedet som ikke står nevnt fra før

Det er også morsomt å lese logger som forteller om det har skjedd noe morsomt/hyggelig/overraskende etc. Som eier av en cache er det alltid hyggelig om folk takker for cachen, så hvis du synes du har noe å takke for, gjør det. :-) Har man byttet noe så kan man skrive om det - hva du tok og hva du la inn. Noen pleier å bytte, noen pleier aldri å bytte, noen skriver om det og noen ikke.

I noen tilfeller skal boksen være vanskelig å finne og/eller det skal være en oppgave i seg selv å komme fram til gjemmestedet. Da bør du være litt forsiktig med å fortelle for mye om akkurat dette, siden det kan avsløre mer enn det som eier av cachen har tenkt at folk skal få vite før de selv skal løse oppgavene. Er du i tvil om hva som kan avsløres så ta gjerne kontakt med cacheeieren. Skriver du for mye avslørende, kan det også hende at cacheeieren tar kontakt og ber deg endre litt på loggen din. Ikke bli lei deg eller sint for dette - det skjer stadig vekk. Hvis du endrer loggen din er "alle glade" og "ingen skade skjedd".

Det går an å formatere loggene sine med fargede fete bokstaver o.l. ved å bruke Geocaching Markdown kode.

Utkast (Field notes)

Hvis du har en nyere GPS (Oregon, 62s m.fl.) eller bruker Geocaching® appen kan du bruke Utkast for å gjøre det enklere å huske hvilke cacher du har vært innom og lettere å klikke deg fram til cachene når du skal logge på nettet. Se Utkast og se opplastingsside for utkast hos geocaching.com. Mange synes det er praktisk å bruke GSAK for å lese inn utkast og klargjøre for logging.

Hva gjør du hvis du har skrevet noe feil eller glemt å "legge inn" en reisevenn?

Har du skrevet noe feil i en logg, kan du gå på den aktuelle cachesiden, bla ned til loggen din, og velge Edit log og rette loggen. Har du glemt å legge inn reisevenn kan du også velge Edit log, la teksten stå, men endre status for reisevennen i rullegardinmenyen under tekstfeltet.

Engelske eller norske logger?

Dette er et spørsmål som stadig dukker opp på forumet eller Facebooksidene til Geocaching i Norge. Vil du få igang en livlig diskusjon, er det bare å spørre om nettopp dette. Her er det nemlig mange synspunkter, m.a.o. kan du gjøre som du vil... men her er noen tanker om dette:

Geocaching er en internasjonal aktivitet, og du må regne med at det du skriver vil bli lest av folk som ikke kan norsk. En grei regel er derfor at man logger på nettet er på engelsk. Dette gjelder spesielt hvis du bidrar med informasjon som er ment som hjelp og støtte til de som skal finne cachen etter deg, f.eks. om hvordan det er lurt / dumt å ta seg fram til cachen, parkeringsmuligheter o.l.

Mange har forsøkt å drive geocaching på tur f.eks. i Tyskland og Frankrike, og har strevd en del med det. Der er det meste på websidene skrevet på hhv. tysk og fransk. I slike situasjoner oppdager man at det er hyggelig når noen skriver på engelsk! Dette gir sterk motivasjon til å skrive på engelsk i forbindelse med caching. Det er ikke sjelden man opplever utlendinger som cacher i Norge!

Leser du andre logger vil du imidlertid oppdage at mange allikevel skriver på norsk. Det er mange som ikke er spesielt gode i engelsk, og derfor opplever at de skriver mer lesverdige logger på norsk. Forfatteren av dette synder av og til selv mot reglen om å skrive på engelsk. Spesielt når jeg f.eks. vil forsøke å være morsom eller beskrive en stemning gjør jeg det av og til bedre på norsk. Så lenge loggen ikke inneholder nyttig informasjon så tillater jeg meg slike "utskeielser".

Se også

Eksterne lenker

Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.