Ødelagt cache


Har du funnet en cache som er ødelagt, er full av vann, har falt ned fra gjemmestedet sitt, eller har du bare funnet restene av det du tror må ha vært gjemmestedet?

Hvis loggboka er OK, kan du signere loggboka og logge funn på nettet på vanlig måte. Er loggboka borte og det bare er "smuler igjen" så kan du ikke logge cachen som funnet, men logger en DNF - Did Not Find isteden. Dette er i følge retningslinjene på geocacing.com hvor det står:

Physical geocaches can be logged online as "Found" once the physical log has been signed.

Uansett skriver du en Needs Maintenance-logg og forklarer hva som er ødelagt.

Hvis du ikke finner cachen, evt. tror du har funnet rester, så kan du vurdere å logge en Needs archiving-logg men da bør det være mange før deg som heller ikke har funnet cachen, mens de før der igjen har funnet den lett. Det er også en fordel om du har med deg en som har funnet cachen før og husker hvor den var gjemt. Det bør være ganske høy terskel for denne type log. Det er mange eksempler på at både tre, fire og fem personer ikke har funnet en cache men den lever i beste velgående - bare litt godt gjemt.

Det gjør vel ikke noe om jeg logger cachen selv om den er ødelagt eller borte? JO det gjør noe!

Det er dumt å logge funn når man ikke har funnet cachen. Noen mener at et funn fra eller til ikke spiller noen rolle, og at man bare lurer seg selv ved å «jukse» seg til et sånt ekstra funn. Fullt så enkelt er det ikke. Å logge «Found it» på en cache er en bekreftelse for andre geocachere, for cacheeieren og for reviewere at cachen er på plass.

Mange geocachere tar en rask kikk på de siste loggene når de vurderer om de skal ta turen, særlig cacher som ligger litt øde til. Cacheeiere ser på loggene sine for å vurdere om de skal ta turen ut og sjekke cachen, og reviewere bruker slike logger når vi vurderer hvilke cacher som bør deaktiveres eller arkiveres.

Enkelte geocachere synes det er ekstra stas med cacher som har ligget lenge uten funn. Det er også noen challenge-cacher som nettopp baserer seg på nettopp slike «ensomme» cacher. Når folk feilaktig logger funn på slike cacher, ødelegger det noe av moroa med de ensomme cachene.

Moralen er altså at det er til alles beste at man logger riktig.

Reparere eller?

Når du har funnet en ødelagt cache, er du velkommen til å reparere litt. Kanskje har du tørkepapir og ny logg i sekken? Om den gamle loggen står i fare for å bli helt ødelagt, kan du ta den med, evt. tørke den og kontakte eieren for overlevering. Fortell gjerne i loggen hva du har gjort.

Er cachen i dårlig forfatning, for eksemple sprukket så det kommer inn vann, så tenk deg om før du reparerer!

Hvis eier ikke er aktiv så vil din eventuelle reparasjon kun forlenge en kommende arkivering. Dessuten vil de som kommer etter deg fortsette å finne en cache i dårlig forfatning og det er ikke moro. Da er det bedre at den arkiveres og andre aktive cachere får anledning til å legge ut en ny i området. Log en "Needs Maintenance" log. Du kan også vurdere en "Needs Archiving" log siden en ødelagt cache ikke er "liv laga" med en inaktiv eier.

Hvis eier er aktiv så kan du vurdere å ordne litt opp - les neste avsnitt om vedlikehold for andre.

Om du ikke finner cachen eller noe du kanskje tror bare er rester, biter av et oppheng eller liknende, så bør du ikke reparere! Det kan godt være at cachen er gjemt et annet sted.

Hjelpe andre med vedlikehold eller?

Hvis du skal på tur og vet at cachen du skal til kan være i dårlig forfatning eller er borte og har lyst til å reparere så er det høflig å ta kontakt med eieren på forhånd og høre om det er OK at du fikser opp. Som regel blir dette tatt vel imot!

Hvis cacheeieren ikke lenger er aktiv (f.eks. ser man at eier ikke har vært logget inn på geocaching.com på "evigheter") og hvis cacheoppføringen er deaktivert eller nødvendig vedlikehold vil innebære at cachen ikke lenger vil være i samsvar med cacheoppføringen, la cachen være. I slike tilfeller er det ingen andre enn reviewerne som kan aktivere eller rette cacheoppføringen, og det er ikke reviewernes jobb. Hvis du likevel ønsker en cache på stedet, send inn en ny cacheoppføring, men husk at det innebærer at du må fortsette å ha vedlikeholdet for cachen (den fysiske boksen) og cacheoppføringen (nettsiden som refererer til cachen).

Et hederlig unntak fra arkivering kan kanskje være cacher som ligger veldig langt av lei men har meget artig plassering, det er ingen andre aktive cachere i nærheten som kan tenke seg å legge ut en cache der, cachen er ikke helt borte så den kan finnes og repareres samt at man neppe får godkjent å legge ut en ny fordi man bor for langt unna.

Hvis cachen tydeligvis er borte så du ikke bør "reparere", og du synes stedet fortjener en cache men det er for langt unna der du bor, så kan du jo sjekke om det finnes cachere i nærheten som du kan samarbeide med og legge ut en cache for dem hvis de selv ikke har tenkt seg dit før du skal på tur. Er den gamle cachen ikke arkivert, men tydelig vært borte lenge kan du jo også ta kontakt med reviewer for å høre om de har planer om arkivering snart så plassen er ledig innen du skal på tur.

En annen utvei hvis eieren ikke ser ut til å vedlikeholde cachen lenger, kan være å kontakte eier og foreslå en adopsjon.

Husk: Arkivering er helt på sin plass når cache-eier ikke gjør jobben sin med vedlikehold!

Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.