Utsira

Utsira Geocoin
Lanseringsår:2015
Tema:Geografi, Haugalandet, Utsira, Fyr, Vindmølle
Initiativtager(e):

BEKA 21, Beate & Øyvind Kaurstad

Størrelse:

43mm i diameter (1,75"), 2mm tykk

Coin nr:8087
Ikon:

Bestilles fra:Utsolgt
Mer informasjon:

Design

Ideen til denne coinen hadde BEKA21 selv. Hun har tatt utgangspunkt i Haugalandet. Haugalandet består av 9 kommuner; Haugesund, Karmøy, Tysvær, Vindafjord, Etne, Sauda, Utsira, Bokn og Sveio. Dette er coinen fra Utsira Kommune.

Tauet rundt coinen symboliserer at kysten og båter er sentralt her i området fra gammelt av.

Det er planer om å lage en coin fra hver kommune, totalt 9 coiner. Dette er coin nr. 5 i serien.

Forside

På framsiden er det kart over Haugalandet med navnet på kommunene rundt. Kommunenavnene vil rotere etter hvilken kommune coinen er fra.

Bakside

På baksiden er det bilde av det gamle og nye fyret, vindmøllen og fugler.

Utsira

Utsira er en øy og en kommune i Rogaland. Den ligger ute i Nordsjøen, utenfor Karmøy, 18 km vest for Haugesund. Kommunen er Norges minste målt i folketall, og nest minste i areal (etter Kvitsøy). Skjoldblad er kommuneblomst, og gulbrynsanger er kommunefugl. Utsira ble egen kommune i 1924, tidligere lå den under den tidligere kommunen Torvastad.

Samferdsel
Det går båt til øya fra fastlandet, denne turen tar litt over en time. Det er to fergeleier på øya; Sørevågen på sørsiden og Nordevågen i nord. Mellom fergeleiene går Fylkesvei 911, som er 2,9 km lang utenom fergestrekningen.

Vind-hydrogenanlegg
I 2004 installerte Norsk Hydro en kombinert vindkraft- og hydrogenkraftstasjon på Utsira. Det er et fullskalaprosjekt for å oppnå selvforsyning for et fjerntliggende samfunn. I perioder der det er overskudd av energi, brukes overskuddsenergien til å generere hydrogen ved elektrolyse. Hydrogenet blir lagret og er tilgjengelig for å produsere strøm når det er lite vind. Anlegget består av to vindturbiner på 600 kW hver. De ti nærmeste husstander på Austrheim får elektrisk kraft levert fra vind eller hydrogen avhengig av værforhold. Overskuddskraft går inn på nett til Haugaland Kraft.

Fugl
Utsira har en lang ornitologisk historie, med bidrag fra James Lawrence Chaworth-Musters, Hans Thomas Lange Schaanning, Anders Bernhoft-Osa og Viggo Ree. Det har blitt registrert 324 forskjellige fuglearter, hvorav 25 utgjør førstegangsfunn for Norge. Utsira Fuglestasjon har siden stiftelsen i 1992 arrangert Bombeuka på Utsira. Gulbrynsanger ble valgt til kommunefugl i 2011

Utsira fyr
På Utsira ligger Norges høyest beliggende fyrlys på 78,2 meter over havet, Utsira fyr. Strålene fra fyret når over høyeste punkt ved Araseto på Utsira som ligger 70,7 meter over havet. Dette har gitt motiv til Utsiras kommunevåpen.

(Kilde for fakta om Utsira: Wikipedia)

Versjoner

BilderVersjonSamlerinfoOpplagMetall(er)Emalje/farge(r)Annet

Antikk SølvRegular Edition (RE)50Antikk sølvIngen

Antikk GullRegular Edition (RE)50Antikk gullIngen

Antikk KobberLimited Edition (RE)45Antikk kobberIngen

Sort NikkelArtist Edition (RE)15Sort nikkelIngenIkke til salgs. Kan kun byttes mot andre eksklusive coiner


Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.