Haugesund

Haugalands Geocoin
Lanseringsår:2012
Tema:Geografi, Haugalandet, Haugesund, Haraldshaugen, Amanda, Måker
Initiativtager(e):

BEKA 21, Beate & Øyvind Kaurstad

Størrelse:

43mm i diameter (1,75"), 2mm tykk

Coin nr:5925
Ikon:

Bestilles fra:BEKA21, coinen ble utsolgt på kort tid.
Mer informasjon:

Design

Ideen til denne coinen hadde BEKA21 selv. Hun har tatt utgangspunkt i Haugalandet. Haugalandet består av 9 kommuner; Haugesund, Karmøy, Tysvær, Vindafjord, Etne, Sauda, Utsira, Bokn og Sveio. Første coin er fra Haugesund Kommune.

Forside

På framsiden er det kart over Haugalandet med navnet på kommunene rundt. Kommunenavnene vil rotere etter hvilken kommune coinen er fra.

Bakside

På baksiden er det bilde av Haraldshaugen, Amanda fra Haugesund og måkene fra kommunevåpenet.

Riksmonumentet Haraldshaugen (lokalt kjent som «Haraldsstøtten») ble reist til minne om Harald Hårfagres samling av Norge. Støtten ble reist i 1872 i forbindelse med at det var tusen år siden slaget i Hafrsfjord der etter sigende Norge ble samlet til ett rike. Den er plassert på Gard like nord for bykjernen i Haugesund på et sted der Harald Hårfagre sies å ha blitt gravlagt.

Amandaprisen er en norsk pris for film og fjernsyn som utdeles årlig i forbindelse med Den norske filmfestivalen i Haugesund. Den ble første gang delt ut 17. august 1985.

Kommunevåpenet, måkene. Haugesund er en ganske ny by. Byen fikk bystatus i 1854, og det har faktisk ikke vært busetning i dette området veldig mye lengre. Det var silda og skipsfart som gjorde at folk slo seg ned akkurat her, og mange år med sild førte til at andre næringer og vokste opp i området. Da silda forsvant (for en stund) på slutten av 1800-talet, hadde så mye næringsvirksomhet og personer slått rot her, at en var ikke lengre bare avhengig av silda, det var med andre ord blitt en ordentlig norsk by.

Tauet rundt coinen symboliserer at kysten og båter er sentralt her i området fra gammelt av.

Det er planer om å lage en coin fra hver kommune, totalt 9 coiner.

Versjoner

BilderVersjonSamlerinfoOpplagMetall(er)Emalje/farge(r)Annet

Antikk KobberRegular Edition (RE)40Antikk kobberIngen

Antikk Sølv Regular Edition (RE)40Antikk sølvIngen

Antikk Gull Limited Edition (LE)20Antikk gullIngen


Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.