Sveio

Sveio Geocoin
Lanseringsår:2014
Tema:Geografi, Haugalandet, Sveio, Ryvarden, Fyr
Initiativtager(e):

BEKA 21, Beate & Øyvind Kaurstad

Størrelse:

43mm i diameter (1,75"), 2mm tykk

Coin nr:7516
Ikon:

Bestilles fra:Versjonene som ikke er LE selges fra BEKA21
Mer informasjon:

Design

Ideen til denne coinen hadde BEKA21 selv. Hun har tatt utgangspunkt i Haugalandet. Haugalandet består av 9 kommuner; Haugesund, Karmøy, Tysvær, Vindafjord, Etne, Sauda, Utsira, Bokn og Sveio. Dette er coinen fra Sveio kommune.

Tauet rundt coinen symboliserer at kysten og båter er sentralt her i området fra gammelt av.

Det er planer om å lage en coin fra hver kommune, totalt 9 coiner. Dette er coin nr. 4 i serien.

Forside

På framsiden er det kart over Haugalandet med navnet på kommunene rundt. Kommunenavnene vil rotere etter hvilken kommune coinen er fra.

Bakside

Ryvarden fyrstasjon er et leifyr ved Mølstrevåg i Sveio, 12 kilometer nord for Haugesund. Fyret ligger på Ryvardneset, med det værharde havstykke Sletta mot sør og Bømlafjorden mot nord.

Ryvarden har hvert et seilingsmerke i over tusen år, heilt siden Floke Vilgerdsson (seinere kalt Ramna-Floke) bygget en varde på neset i 869, Floke-varden. Neset med varden ligger like nord for grensen mellom Rogaland og Hordaland, og fikk etter hvert navnet Ryvarden (varden mellom ryger og hordar). Det første fyret på Ryvarden kom i 1849, og det ble bygget nytt eller utvidet en rekke ganger fram til siste fyrmesterbolig som er fra 1958. Under en av utbyggingene var det tatt stein fra Floke-varden til en grunnmur. I 1994 var det reist en ny varde til minne om den gamle.

Fyret ble automatisert og fraflytta i 1984. Fra 1992 har Ryvarden vært brukt til kulturelle aktiviteter, og fyret blir nå også kalla Ryvarden kulturfyr. På plassen er det i dag et galleri, Galleri Ryvarden, i fyrmesterboligen fra 1958. Det er også kafedrift, et kunstatelie, Flókemuseet og en representasjonsbolig. Bygningene på Ryvarden ble også benyttet til annen kulturell aktivitet, mellom annet har gruppa Vamp spelt inn flere av platene sine der. Sveio kommune kjøpte i april 2005 bygningene ved Ryvarden fyr av Kystverket for 750 000 kroner.

Ved Ryvarden fyr er det også et minnesmerke over Sleipner-forliset, som skjedde like ved. Hurtigbåten M/S «Sleipner» gikk på grunn på skjæret Store Bloksen og sank den 26.november 1999. 16 personer omkom i forliset.

Det går en 2,5 km lang grusvei ut til fyret og det er ikke tillat å kjøre på vegen uten tillatelse. Vegen er åpen året rundt og en kan både gå og sykle til fyret.

Den første fyrvokteren var Jon Simonsen Mølstre, også kalt Jo Berget i det daglige. Han var kjøpmann i Mølstrevåg på midten av 1800-talet.

(kilde: Wikipedia)

Versjoner

BilderVersjonSamlerinfoOpplagMetall(er)Emalje/farge(r)Annet

Antikk KobberRegular Edition (RE)45Antikk kobberIngen

Antikk SølvRegular Edition (RE)50Antikk sølvIngen

Antikk GullRegular Edition (RE)40Antikk gullIngen

SortLimited Edition (LE)15Svart nikkelIngenIkke til salgs. Kan kun byttes mot andre eksklusive coiner.

Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.