Karmøy

Karmoy Geocoin
Lanseringsår:2013
Tema:Geografi, Haugalandet, Karmøy, Avaldsnes, Kirker
Initiativtager(e):BEKA 21, Beate & Øyvind Kaurstad
Størrelse:43mm i diameter (1,75"), 2mm tykk
Coin nr:6523
Ikon:

Bestilles fra:Utsolgt
Mer informasjon:

Design

Ideen til denne coinen hadde BEKA21 selv. Hun har tatt utgangspunkt i Haugalandet. Haugalandet består av 9 kommuner; Haugesund, Karmøy, Tysvær, Vindafjord, Etne, Sauda, Utsira, Bokn og Sveio. Andre coin er fra Karmøy kommune.

Tauet rundt coinen symboliserer at kysten og båter er sentralt her i området fra gammelt av.

Det er planer om å lage en coin fra hver kommune, totalt 9 coiner. Dette er coin nr. 2 i serien.

Forside

På framsiden er det kart over Haugalandet med navnet på kommunene rundt. Kommunenavnene vil rotere etter hvilken kommune coinen er fra.

Bakside

På baksiden er det bilde av Avaldsnes Kirke.

Avaldsnes kirke har en relativt stor grunnflate, men er ikke spesielt høy. Den har et rektangulært skip og et dominerende vesttårn. Skipet sto uten tak i flere hundre år. Dagens tårn er en fri rekonstruksjon av det tårnet som ble revet i 1834. Det har samme grunnflate. Det virker litt for stort til kirken, muligens fordi skipets murer antakelig kan ha vært høyere, og at det opprinnelige tårnet kan ha vært lavere. Store tårn var ellers ikke vanlige på vestlandet, men ellers i Europa hadde ofte kongen sin plass på et galleri i tårnet.

Kirken har lansettvinduer med smale spisse buer. I korets østvegg finnes tre slike ved siden av hverandre. Dette var vanlig i unggotikken og kalles treenighetsvindu.

Spesielt sørportalen har arkitektoniske trekk som setter den inn i det som kalles Bergensgotikken. Andre kirker i denne gruppen er Voss, Aurland, Ullensvang og Kvinnherad.

Ingen av inventardelene fra middelalderen er bevart. Nytt alter, prekestol og benker er tegnet av arkitekt Eyvind Moestue, som foresto kirkens restaurering i 1920-årene.

Under 2. verdenskrig ønsket tyskerne å rive tårnet, da de mente at det var et landemerke for britiske piloter. Men dette satte riksantikvaren seg i mot og det ble isteden reist et tømmeroverbygg over kirken som kamuflasje.

Like øst for kirken står en seks og en halv meter høy bautastein kalt Jomfru Marias synål. Den lener seg mot kirkemuren, og om den berører muren sier tradisjonen at dommedag er nær. Navnet skal antakelig stamme fra en forsvunnet runeinskrift: Mikael nest Maria. Nest ligner på nesta, som betyr å sy, og folketradisjonen kan dermed ha gitt nevnet på steinen. Bautaen vises på coinen.

Versjoner

BilderVersjonSamlerinfoOpplagMetall(er)Emalje/farge(r)Annet

Antikk KobberRegular Edition (RE)50Antikk kobberIngen

Antikk SølvRegular Edition (RE)50Antikk sølvIngen

Antikk GullLimited Edition (LE)30Antikk gullIngen

Børstet GullArtist Edition (AE)10Børstet gullIngenIkke til salgs. Kan kun byttes mot andre eksklusive coiner.Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.