Hvordan bruker jeg en GPS til geocaching?

Det finnes mange ulike typer GPSer som kan brukes til geocaching, så det vil bli litt mye å forklare hvordan man bruker alle typer GPSer. Her finner du informasjon om bruken av de mest vanlige typene GPSer. For å se teknisk beskrivelse av en spesifikk GPS, sjekk listen over GPS-modeller.

Informasjonen her er skrevet med tanke på nybegynnere. Ettersom man får mer erfaring vil man f.eks. ha glede av på bruke GSAK og andre hjelpemidler for å finne fram til og laste cacher ned på GPSen. Ta også en titt på tips til hvordan finne en cache.


Dette gjelder spesielt for GPSer av type Garmin Oregon, Colorado, Montana, GPSMAP 62s m.fl.Moderne GPS med støtte for geocaching, koblet til PC


Laste inn cachen

Du kobler GPSen din til PCen (Macen) ved hjelp av kabelen som fulgte med GPSen.

Når du har funnet fram til en cache på geocaching.com, kan du klikke på knappen som heter Send to My GPS. Da overføres cachen til GPSen din.

Koble GPSen fra PCen. Husk å bruke windowsfunksjonen (OS X-funksjonen) for å løse ut enheten på en trygg måte, før du tar ut kabelen.

Finne cachen

Når GPSen er skrudd på igjen, kan du finne fram til menyen med liste over geocacher. På noen modeller er mulig at denne menyen ikke vises. Du må i så fall sette GPSen over i geocaching-profil. Les manualen!

Når du finner cachen du lastet ned, så kan du velge denne og trykke GO. Ser du på siden med kompass, så viser den hvor langt det er til cachen og i hvilken retning. Det med retningen må du ikke stole på med mindre du har kalibrert kompasset (les manualen!). Du vil også se på kartet at det er en tykk strek som går fra der du er og til cachen.

Så er det bare å bevege seg i riktig retning og se at avstanden minker. Om du ikke finner selve cachen med en gang, er det alltid lurt å "gå til null", dvs. der GPSen viser 0 meter igjen. Så er det bare å lete. Vil du se hintet, så er det en meny på GPSen som lar deg velge å se hintet.

Finner du cachen og får signert loggen så kan du merke av at cachen er funnet på GPSen. Dette lagres bare på GPSen, ikke på geocaching.com! Finn menyen hvor det bl.a. står at man kan få se hintet. Der er det et alternativ som heter Log Attempt i engelsk versjon. Bruker du dette, kan du hente ut Utkast (Field notes) fra GPSen over til PCen når du kommer hjem, for å se hvilke cacher du har funnet. Dette gjør det lettere å logge.

Finner du ikke cachen (etter iherdig leting) eller ikke får signert loggen kan du også merke av denne på GPSen, men da med et alternativ som heter "Did Not Find" eller tilsvarende. Noter gjerne hva som gjorde at du ikke fikk signert noen logg. Eier av cachen og de som kommer etter deg setter pris på at du rapporterer dette.

Du kan også lese cachebeskrivelsen mens du er på tur, fra samme menyen som hint og logging. Anbefales! om du ikke har gjort grundig hjemmelekse :-)

Logging på geocaching.com

Og så må du ikke glemme å logge på nettet!

For litt eldre modeller som Garmin GPSMAP 60CSx, eldre eTrex, med mange flere


Noen av disse lar deg koble dem opp mot PCen og laste ned fra geocaching.com, men den enkle måten uten for mye teknisk fikling kommer her:

Skriv ut websiden

For hver cache du har tenkt å besøke, skriver du ut websiden på papir. Hintet som ofte finnes og som man bruker når man ikke finner cachen med en gang, er kryptert. Hvis du ikke vil dekryptere dette manuelt når du er ved cachen, så pass på at du får dekryptert hintet før du skriver ut. Se også om det står spoiler som navn på bilde i listen over bilder. Dette er gjerne et bilde av cachen og/eller hvordan den er gjemt. Dette bildet kan være kjekt å skrive ut og ta med seg.

Det kan også være kjekt å se på et kart omtrent hvor du skal, så du kan planlegge kjøring, gåing, sykling, roing etc. dit du skal.

Legg inn koordinatene på GPSen

Hvordan man legger inn koordinatene vil variere litt fra GPS til GPS. Noen har en knapp med Mark, på andre står det MOB (for Man Over Board) m.m. Dette er knapper for å lage nye waypoints, som er det vi skal gjøre for å legge inn koordinatene til cachen.

Etter å ha trykket på knappen får man anledning til å redigere koordinatene. Ser forslaget til koordinater veldig rart ut i forhold til det som står på cachesiden, så må du sette opp GPSen din så den bruker riktig koordinatsystem. Du skal sette den opp til å bruke noe som gjerne betegnes som: WGS84 dd° mm.mmm' Les manualen! eller gjett og lær...

Juster koordinatene så de stemmer med det som står på utskriften til den cachen du skal til. Om du kan velge ikon for waypointet, kan det være praktisk å velge geocache-ikonet, som er en liten kiste. Trykk Save eller tilsvarende.

Finne cachen

Når du nå trykker Find-knappen (eller tilsvarende) så vil det nye waypointet dukke opp, og du kan velge det og trykke Go eller tilsvarende. Ser du på kartet, er det en tykk strek som går fra der du er og til cachen. Ser du på siden med kompass så viser den hvor langt det er til cachen, og i hvilken retning. Det med retningen må du ikke stole på med mindre du har kalibrert kompasset (les manualen!). En del eldre GPSer har heller ikke innebygd kompass, og da vises retningen bare riktig hvis man beveger seg.

Så er det bare å bevege seg i riktig retning og se at avstanden minker. Om du ikke ser cachen med en gang, er det alltid lurt å "gå til null", dvs. der GPSen viser 0 meter igjen. Så er det bare å lete. Ta gjerne fram utskriften av cachen og les hintet og evt. les gamle logger, hvis du blir frustrert over resultatløs leting.

Logging på geocaching.com

Og så må du ikke glemme å logge på nettet!

Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.