Lykt

En lykt er ofte nødvendig – ikke bare når man geocacher i de mørke timene, men også når man geocacher i tunneler, gruver, grotter, bunkere og andre mørke steder. En lykt kan også være nyttig for å lyse inn mellom stener og andre steder der en geocache kan være gjemt.

Valg av lykt


Det er mange faktorer som spiller inn ved valg av lykt.

  • På sykkel og på ski beveger man seg fort, så da trenger man et kraftigere lys med relativt smal lyskjegle, for å kunne se langt frem. Til fots beveger man seg mye langsommere, og har ikke det samme behovet for å kunne se langt foran seg. Tvert imot er det fint å ha en bred lysstråle, slik at man ser godt rundt seg uten å måtte snu på hodet hele tiden, særlig når man leter etter en cache. Merk at noen lykter har en lysstråle med et skarpt skille mellom området som er opplyst og området utenfor, mens andre lykter har en mykere overgang mellom det opplyste området og områdene utenfor.
  • I utgangspunktet er det lett å tro at jo kraftigere lykt, jo bedre – men jo kraftigere lykten er, jo større blir kontrasten mellom stedet lykten lyser opp og områdene omkring. Så med en kraftig lykt kan det være vanskelig å se noe som helst annet enn akkurat der man lyser med lykten. Derfor kan det være et poeng at lykten gir godt nok lys uten samtidig å ikke ødelegge nattesynet fullstendig. En kraftig lykt vil også virke blendende og irriterende på folk som kommer imot en.
  • Batterilevetid er også noe å ta hensyn til. Flere av de kraftigste lyktene lyser ikke mer enn noen få timer, i alle fall ikke på full styrke. Hvis man skal være på tur lenge, uten mulighet til å lade, kan det være en fordel å ha en lykt hvor man kan bytte batteri. Noen oppladbare lykter kan også ta vanlige batterier, noe som kan være en fordel om man er lenge på tur.
  • Batteritype kan være et poeng. Noen lykter bruker samme batteritype som enkelte GPS-er. Da slipper man å ha med ulike typer reservebatterier.
  • Robusthet er et annet moment. Har produsenten har testet robustheten og satt en IP-klassifisering på lykten? En kraftig lykt er ikke mye verdt, om den slutter å virke når det har regnet en stund. De beste hodelyktene tåler å bli utsatt for regn i timevis uten å svikte, men de bør demonteres og lufttørkes, når man er hjemme igjen.
  • På noen hodelykter er batteripakken en helt separat enhet eller batteripakken kan løsnes fra hodestroppen, om man ønsker det. Med batteripakken som en separat enhet kan man ha batteriene i en lomme, f.eks. innenfor jakken, når det er kaldt. Da varer batteriene lenger. En annen fordel med separat batteripakke er at vekten på hodet blir mindre. Noen misliker separate batteripakken, fordi de synes ledningen fra hodet til batteripakken er irriterende og i veien, mens for andre er dette en vanesak.

Andre tips


  • Når man geocacher i mørket, kan det være grei å ha en hodelykt for å se hvor man går, samt en håndholdt lykt i tillegg for å lyse akkurat der man ønsker å lete.
  • Skal du gå lange turer i skogen eller på fjellet i mørke, kan det være lurt å ha med en nødlykt – en ekstra lykt, gjerne med ekstra batterier, som kan brukes hvis hovedlykten mot formodning skulle slutte å lyse.
  • Når man går tur i mørket, kan det også være lurt å gå med – eller i alle fall ha med – en refleksvest. De veier minimalt, men gjør det mye lettere å bli oppdaget om andre må lete etter en, enten fordi man er skadet eller fordi man har gått seg bort.

Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.