Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Lantill punkt om å unngå plasseringer hvor leting ødelegger området.

...

Det er lurt å ha funnet en del cacher før du legger ut en selv, gjerne noen som likner det du har tenkt på. Og det er lurt å starte med å legge ut en tradisjonell cache, som er en vanlig boks man finner på oppgitte koordinater.


Table of Contents

Punkt 1: Finn et fint sted som du ønsker å vise fram.

...

  • Kirkegårder og gravlunder: Politivedtektene tillater ikke sport og lek på kirkegårder. En cache skal heller ikke være gjemt i gjerdet som omkranser kirkegården eller på porter eller portaler inn til kirkegården. Hvis du ønsker å få publisert en cache ved en kirke eller gravlund, gi en bekreftelse i en «reviewer note» på at cachen ikke er gjemt på en kirkegård.
  • Togstasjoner og jernbanespor: Jernbaneverket tillater ikke slike cacher pga. faren for at folk leter i sporet etter cachen. Dersom en cache er plassert i nærheten av en togstasjon eller et jernbanespor som er i bruk, må cachen være plassert så langt fra sporet at en som leter etter cachen forstår at cachen ikke kan være gjemt ved sporet.
  • Skoler og barnehager: Groundspeak tillater ikke slike cacher. Det er ikke bra om geocachere som leter etter cachen vekker unødig frykt og mistanke hos barn, foreldre eller ansatte. Hvis du ønsker å få publisert en cache i nærheten av en skole eller barnehage, gi en bekreftelse på at cachen ikke er gjemt slik at den kan være problematisk.
  • Kulturminner og annet som er fredet: Det er viktig å vise hensyn når det gjelder fredede områder, gjenstander og konstruksjoner. Dette inkluderer naturreservater, gamle bygninger, broer osv. Det inkluderer også alle fornminner, altså alle spor etter menneskelig aktivitet frem til reformasjonen i 1537. Disse er automatisk fredet etter kulturminneloven § 4. Loven freder i tillegg alle bygninger med opprinnelse frem til 1649 samt alle samiske kulturminner eldre enn 100 år. Med mindre disse fredede gjenstandene har et særskilt fredningsområde gjelder en minsteavstand på fem meter. Merk at mange gjenstander og områder som ikke automatisk fredes av kulturminneloven har særskilt fredning eller er fredet etter andre lover enn kulturminneloven. Husk at geocaching skal vise frem steder, ikke skade dem.
  • Olje- og gassplattformer: Groundspeak tillater ikke slike cacher. Slike områder er uansett ikke tilgjengelige for allmennheten.
  • Militære områder: Groundspeak tillater ikke slike cacher. Slike områder er uansett ikke tilgjengelige for allmennheten.
  • Over trafikkerte veier: Cacher skal ikke plasseres over trafikkerte veier eller andre steder der det kan oppstå skade eller farlige situasjoner dersom cachen eller dens innhold faller ned.
  • Steder med terrorfare: Cacher skal ikke plasseres på områder som har en høyere terrorfare. Dette er for å unngå at cachen tas for å være en bombe.
  • Steinmurer, moloer o.l.: De som leter etter cacher på slike steder flytter på steiner når de leter og dermed ødelegges muren, moloen o.l. Slik oppførsel er ikke til å unngå, så unngå slike plasseringer. Unngå også plassering andre steder hvor leting kan føre til ødeleggelser. Groundspeak tillater ikke plasseringer som medfører ødeleggelse av privat eller offentlig eiendom.

For alle områdene nevnt ovenfor gjelder to enkle regler:

...

Infoarket skal fortelle folk som finner cachen hva dette er, slik at de, forhåpentligvis, ikke tror det er søppel, noe farlig, narko-gjemmested etc. Eksempler på infoark (Cachedokumenter) finner du her.

Har du noen reisevenner så er de fine å legge i boksen. Det er også vanlig å legge inn noen bytteting i en ny boks.

...

Retningslinjene tillater ikke at cacher festes til omgivelsene ved å bore eller stikke hull (med bor eller syl), spikke, skjære eller sage, sette inn spiker eller skruer, skrive eller male på noe, eller ved å lime.

Punkt 5: Ta koordinatene til stedet

...

Så er det ut på tur! Øv deg gjerne litt på forhånd på å ta koordinater. : Velg et tilfeldig sted å og ta koordinatene til stedet. Gå et godt stykke unna og forsøk å navigere tilbake til punktet hvor du tok koordinatene. Sjekk at det stemmer.

Garmin GPSer har en funksjon for å ta koordinatene til et punkt over litt tid. Da blir de mer presise. På norsk heter det å midle og på engelsk averaging. På Best resultat oppnår man ved å midle koordinatene. Det vil si at man beregner et gjennomsnitt av flere målinger. Det finnes mobilapper for midling av koordinater. Mange Garmin GPS-er har en innebygget funksjon for dette. På Garmin Colorado, Oregon, Montana og 62s så er det en egen kommando (firkantet ikon) for denne operasjonen. I engelsk versjon heter den "Waypoint Averaging".

Legg/fest boksen på plass og kontroller koordinatene ved å forsøke å lete etter cachen basert på koordinatene du fant.

Bruk GPS til å ta koordinatene. Det er sterkt frarådet å ta koordinatene med en telefon, da dette erfaringsmessig gir unøyaktige koordinater. Og det holder Siden Garmin-GPS'er har innebygget midlingsfunksjon er det enklest for de som har tilgang til slike å benytte dem. Eldre mobiltelefoner er ikke like gode som nyere. Etterstreb å benytte så godt utstyr som mulig når du skal ta koordinater siik at man får så gode koordinater som mulig. Uansett holder det IKKE mål å bruke karttjenester for å ta koordinatene. Slike karttjenester har IKKE riktige koordinater, og det er bare tilfeldighet om slike koordinater stemmer med terrenget. Så bruker du telefon eller karttjenester karttjenester, dårlig utstyr eller ikke utfører midling for å ta koordinater til gjemmestedet, må du regne med at når geocachere kommer og leter etter cachen din så havner de feil. Da kommer det som regel litt "pepper" i loggene.

Punkt 6: Lage cache-beskrivelse

...