Tysvær

Tysvaer Geocoin
Lanseringsår:2014
Tema:Geografi, Haugalandet, Tysvær, Cleng Peerson
Initiativtager(e):

BEKA 21, Beate & Øyvind Kaurstad

Størrelse:

43mm i diameter (1,75"), 2mm tykk

Coin nr:7233
Ikon:

Bestilles fra:Alle coiner er utsolgt
Mer informasjon:

Design

Ideen til denne coinen hadde BEKA21 selv. Hun har tatt utgangspunkt i Haugalandet. Haugalandet består av 9 kommuner; Haugesund, Karmøy, Tysvær, Vindafjord, Etne, Sauda, Utsira, Bokn og Sveio. Dette er coinen fra Tysvær kommune.

Tauet rundt coinen symboliserer at kysten og båter er sentralt her i området fra gammelt av.

Det er planer om å lage en coin fra hver kommune, totalt 9 coiner. Dette er coin nr. 3 i serien.

Forside

På framsiden er det kart over Haugalandet med navnet på kommunene rundt. Kommunenavnene vil rotere etter hvilken kommune coinen er fra.

Bakside

Baksiden har bilde av det såkalte Cleng Peerson huset og tunet som er stelt til, samt bysten av han. Bysten er tatt fra minnesteinen som står like ved Tysvær kirke.

Cleng Peerson er født 17.mai 1783 i Tysvær, døde 16. desember 1865 i Norse, Texas. Han er kjent som utvandringens far. Han vokste opp i Tysvær. Han drog til sjøs, gifter seg og bosetter seg på Finnøy, men kommer tilbake i 1821. Cleng Peerson får i oppdrag av kvekerne om å undersøke forholdene i Amerika. Han kommer tilbake i 1824 og har mye positivt å fortelle. Kvekerne blir forfulgt på grunn av sin tro her hjemme og flere bestemmer seg derfor for å emigrere. De selger alt de eier og kjøper en hardangerjakt som blir døpt Restaurationen. 4. eller 5. juli 1825 seiler de fra Stavanger med 52 emigranter om bord, og ankommer New York 9. oktober klar for å begynne ett nytt liv i Amerika.

Cleng Peerson-huset har opprinnelig stått på Hesthammer i Tysvær, og ble flyttet til Sandbekken. Huset er bygd i 1840-åra og er derfor ikke Cleng Peerson sitt barndomshjem, men er en typisk hustype i Nord-Rogaland på midten av 1800-tallet.

Han ble avbildet på et norsk frimerke i 1975, ved 150-årsjubileet for utvandringen.

Versjoner

BilderVersjonSamlerinfoOpplagMetall(er)Emalje/farge(r)Annet

Bronse

Antikk BronseRegular Edition (RE)40Antikk bronseIngen

Antikk SølvRegular Edition (RE)45Antikk sølvIngen


Antikk GullLimited Edition (LE)30Antikk gullIngen

Sort NikkelArtist Edition (AE)10Sort nikkelIngen


Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.