Nettsøk etter cacher

Før man skal ut å finne cacher forbereder man seg gjerne ved å søke etter cacher. For de mer avanserte geocacherne brukes GSAK men det enkelste er å søke på nettet. Dette gjør man ved å gå til geocaching.com

Det er mange søkemuligheter. Noen av de som bruker mest er forklart her. I tillegg kan du bruke en app for smart-telefoner, se siden om apper for mer informasjon.

Tips når du får opp store kart: Du kan velge ulike typer kart øverst til høyre i kartet, trykk på "stablen med ark". For mange i Norge fungerer "OpenStreetMap Default" best. Flytter du på kartet så dukker cachene i området som kommer til syne opp. Trykker du på en cache dukker det opp en "snakkeboble" med info om cachen og du kan klikke på link for å komme til cachens web-side.


Søke fra "Hjemmekoordinater"


Hvis du har satt Hjemmekoordinater hos geocaching.com så er det enkelt å søke etter cacher rundt der du bor. (har du ikke satt dine Hjemmekoordinater så trykk her)

Ved å søke etter cacher på Hjemmekoordinater kan du se:

 • Avstand og retning fra utgangspunktet
 • Ikoner som viser hvilken type post det er og om den inneholder "Travel Bugs" eller "Geocoins"
 • Tall type (2/1.5) som angir hvor vanskelig det er å finne posten.
 • Når posten ble lagt ut
 • Hva posten heter
 • Hvem som har lagt den ut
 • Når den sist ble funnet


På linken https://www.geocaching.com/play/search kan du trykke på det hvite søkefeltet og få alternativene "bruk Hjemme- eller Gjeldende -posisjon" trykk på hjemmeposisjon

(gjeldende posisjon er ofte en generisk posisjon angitt av din internett leverandør og kan ha store avvik, du kan også i dette feltet søke på GC-koder, Søke på sporingsnummeret til en Reisevenn, koordinater eller navn på:By, Tettsted, Fylke...)

Du får da opp et tilsvarende bilde, som sorterer cachene etter avstand fra dine koordinater, du kan her enten angi filter, vise på kart, eller endre på sorteringen, ved hjelp av "overskriftene" avstand, favoritter, Størrelse, vansklighet, terreng, sist funnet og utlagt den

Ved å trykke på legg til filter, kan du gjøre endringer i avstand, et standard søk viser cacher innenfor en 16km radius

ellers så kan man gjøre de endringene du ser på bildet

Ved å trykke på vis på kart så vil du få alle cachene frem på kart som annvist, du kan her også trykke på fjern søkefilter

og kartet vil da vise alt av cacher etterhvert som du flytter rundt på kartet


Søke poster fra et annet sted enn hjemme


Hvis du vil lete etter poster et annet sted en hjemme, så kan du ta utgangspunkt i koordinatene til det stedet du skal til. Dette bruker du gjerne et kartprogram eller et kart for å finne.

For å søke gå til geocaching.com, logg inn og velg "Hide & seek a cache" under "Play".

Her er det mange alternative måter å søke på - mye tilpasset USAnere. Det du er ute etter er felter for å skrive inn koordinatene du har funnet. Jeg pleier å bruke alternativet "WGS84 Datum". HUSK å endre "W" til "E"! Det er lett å glemme.

Som du ser på denne søke-siden kan du også søke poster ut fra andre kriterier som:

 • Keyword Søket vil da lete fram poster med ordet/ordene i navnet
 • Waypoint Her kan du skrive inn "koden for posten" som er en 6 tegns unik kode som geocaching.com gir hver post, f.eks. GCG8BN
 • Found by user name Her kan du skrive inn et brukernavn og få listet ut poster funnet av denne brukeren
 • Hidden by user name Her kan du skrive inn et brukernavn og få listet ut poster gjemt av denne brukeren


Hvis du har funnet fram til web-siden til en cache dit du skal:


Når du har funnet fram til web-siden til en cache dit du skal så er det enkel å finne andre poster i nærheten. En slik søkemulighet er tilgjengelig på cachens web-side. Under hintene og til venstre for kartet står det: "Find..." Her bruker jeg ofte alternativet "...all nearby caches". Da får jeg listet alle postene i nærheten med info om avstand og retning fra "startposten".

Alternativt kan du finne kartet på web-siden og velge "View larger map" og da får du et stort kart du kan se alle cachene i.


Søk med Google Earth


En skikkelig morsom måte å søke etter cacher på er å laste ned Google Earth og et tillegg fra geocaching.com. Tillegget finner du nede til høyre "din profil" siden. Nederst til høyre står det: "Geocache Google Earth Viewer" og under står linken "Download Viewer". Klikk på denne og følg oppskriften så får du flott mulighet til å "fly" verden over og se hvor det ligger cacher! Klikker man på et av cache-symbolene så kommer det opp link til web-siden for cachen.


Søk med project-gc


Nettstedet project-gc er laget for å støtte oppunder geocaching av en gjeng entusiaster. Hvis du ser på Maps->Map Coverage så kan du velge land, fylke og kommune og se cacher i den valget kommunen.

For å bruke denne løsningen må du ha en bruker på geocaching.com og autentisere deg på project-gc.