Hvordan finne en cache

Det er aldri moro å ikke finne cachen man leter etter, men fortvil ikke - den kan være gjemt på et lurt sted for at andre ikke skal muggle den. Her er noen tips for å bli flinkere til å finne cacher:

Størrelse på boksen

De fleste cachebeskrivelser har et symbol som angir boksens størrelse, og noen ganger finner du mer informasjon i teksten (nanopalatka, fuglekasse, isboks, etc). Størrelsene på cachene kan være ifra de minste nanoer (mindre enn fingerbøll) til de største oljefat - eller større. Skal du lete opp en nano, så regn med at her vil du trenge gode hint før du reiser ut. Er nanoen magnetisk, vil den mest sannsynligvis henge under eller på baksiden av noe i metall. Kanskje en strømboks eller gateskilt rett foran deg?

Se på stjernene for vanskelighetsgrad og terreng

Cachebeskrivelsen angir to forskjellige typer vanskelighetsgrad: Hvor krevende det er å få øye på cachen (oftest omtalt som vanskelighetsgrad), og hvor krevende terrenget er helt fram til at man har cachen i hånden. Hver av disse angis med stjerner, fra   som er enklest, til  som er vanskeligst.

Høyt antall stjerner for vanskelighetsgrad kan bety at man må løse en vanskelig mystery-oppgave for i det hele tatt å finne koordinatene til boksen, men det kan også være at selve cachen er godt gjemt. Noen er rett og slett så godt kamuflert at du ser rett på dem, men allikevel ser du dem ikke. Skal du ut på tur med barn, er det ikke moro å lete i busker etter en cache med høy vanskelighetsgrad. Men husk at barn kan være kreative og tenke nytt, og dermed finne en cache som du ikke ville trodd var der.

Høyt antall stjerner for terreng betyr at du antageligvis må klatre, strekke deg langt, ut i vann, eller lignende. Er terrenget derimot satt til én stjerne, betyr det at cachen skal kunne hentes fram, egenhendig, av en gjennomsnittlig rullestolbruker. Dette begrenser søkeområdet mye! Er terrenget angitt med 1,5 stjerner, får du ikke så mye hjelp. Men er det satt til 2 eller flere stjerner på et sted som ellers er asfaltert og flatt, kan du anta at du må strekke deg langt e.l.

VurderingVanskelighetTerreng
 Innsatsen for å løse og finne cachen og loggbok  GZ.
Fysisk anstrengelse for å komme frem til koordinatene.

Lett å finne eller løse i løpet av få minutter.

Turen er mindre enn 0,8 km og rullestolbrukere (attributt nødvendig). Mest sannsynlig asfaltert og flat.

Lett å finne eller løse i løpet av 10-15 minutter.

Turen er mindre enn 0,8 km. Mest sannsynlig flat, men kan ikke være tilgjengelig for rullestolbrukere.

Relativt lett å finne eller løse innen 30 minutter

Turen er mindre enn 3 km langs veldefinerte baner med ingen signifikant høyde endres eller overvekst.

En mild utfordring, men relativt enkelt for en erfaren geocacher.

Terrenget kan ha små endringer i høyde eller moderat overvekst.

En noe utfordrende puslespill eller gjemmested.

Turen kan være mer enn 3 km på variert terreng - for vanskelig å sykle på grunn av endringer i høyde eller betydelig gjengroing.

Ganske vanskelig. Vær forberedt på en mental utfordring.

Ganske anstrengende, lengre tur på vidt variabel terreng.

Svært vanskelig og kan ta spesielle kunnskaper, avansert forberedelse eller flere turer.

Svært anstrengende bevegelse som kan omfatte betydelig avstand, gjengroing, svømming, eller endringer i høyde.

Ekstremt vanskelig. Mest sannsynlig krever spesielle kunnskaper eller ferdigheter.

Ekstremt krevende bevegelse over potensielt farlig terreng.

Den mest ekstreme mental utfordring. Krever spesialisert kunnskap, ferdigheter, verktøy, eller betydelig innsats for å finne, løse, eller åpen.

Krever spesialisert utstyr som dykkeutstyr, en båt, fjellklatringsutstyr, eller lignende.

Plassering i terrenget

Bokser kan være tildekket med steiner, planker og blader. Det betyr at du må se etter tegn i naturen/området når du er på rett plass. Selv sto jeg rett oppå cache, og først ved å vende på steinen så så jeg at den var hul, med en filmrull inni.

Mange putter plastboksen inn i en bærepose, ettersom det kan gjøre det lettere å holde boksen tørr - men samtidig blir den jo lettere å oppdage. Bruk øynene, og gå gjerne litt rundt og bøy deg ned mens du ser etter cachen. Mange har gitt opp, nettopp fordi cachen ikke var synlig ifra alle kanter. Husk at den kan være gjemt inne i et hull i terrenget, eller bak en stein.

Mange cacher blir plassert nede i terrenget, eller inne i noe. Men jeg har også klatret opp i trær for å hente ned cacher! Se om andre før deg har logget noe spesielt om cachen. Og hva med hintet på cachesiden? Husk: "Bor i toppen av et tre" - "Nøtteliten" kan være hint om at du må se opp!

Krypterte hint

De fleste cachebeskrivelser inneholder et hint som kan hjelpe deg hvis du står fast. Hintet på nettsiden er kryptert med ROT13, men kan dekrypteres ved et tastetrykk, eller hentes opp på GPSen. Noen hater å slite med å lete, og vil raskt se på hintet. Andre tyr til hintet som siste utvei. Men for noen cacher kan hint være ødeleggende - det kan jo være spennede løsninger som du bare må oppleve.

Se på attributter

Oppe til høyre på cachesiden finner man ofte små ikoner i svart-hvitt - attributter. Disse gir noen ganger nyttig informasjon om gjemmestedet, f.eks. om cachen ville vært tilgjengelig når det er snø på bakken, om man må klatre i trær, om man må ut i vannet, om cachen er i en privat hage, eller om man trenger spesialutstyr. liste over alle attributter på geocaching.com

Lese tidligere logger

Ofte kan man få god hjelp av å lese tidligere logger. Her kan det stå "denne gikk vi rett på" eller "her måtte vi lete litt" og da får man en ide om hvor lett/vanskelig den er å finne. Noen ganger kan det stå om presise koordinater eller det står det motsatte. Nødvendige akrobatiske øvelser, verktøy, mengde tenking og kreativitet kan også gå fram av loggene. Er man tidlig ute med å finne en cachen så kan det derfor være vanskeligere å finne cachen en om man finner en cache som har vært mye besøkt med mange gode og relativt ferske logger.

Stole på GPS

Mange ganger kommer man ut for at GPSen man har med på tur ikke er helt koordinert med eier av cachen. Det kan bety at noen meters omkrets må gjennomsøkes. Altså, dersom du ikke finner noen cache akkurat der GPSen viser null meter igjen, så søk litt i området rundt nullpunktet. I spesielle områder med dårlig mottakerforhold, kan det dreie seg om mange meter område som må gjennomsøkes. Igjen, tenk over hvor det ville være naturlig å gjemme en boks - der er den også som regel. Hvor gode koordinatene er kan man også ofte få et hint om fra tidligere logger.

Favorittmetoder

Noen geocachere har sine favorittmåter å gjemme cacher på. Noen holder seg like ved sti, mens andre har spesialisert seg mer på busker og kratt. Selv liker jeg cacher med litt størrelse - altså bokser - og da blir de stort sett gjemt i fjellsprekker, under ei trerot eller hengt i et passe buskete nåletre. Jeg klatrer aldri over gjerder, utfor stup eller opp i skråninger for å gjemme cacher - men, det gjør andre! Tenk over om du har funnet cacher fra samme utlegger tidligere, og hvordan de var gjemt.

Spoiler

Vel, mange cacheeiere vil jo at deres cache skal få besøk, og da er et spoilerbilde tingen. Problemet er at mange ikke vil være for snille, og bruker spoilerbilde mer som en veiviser en som en avsløring av cacheskatten. Med andre ord, noen bilder kan være med detaljert beskrivelse av hvor cachen er og hvordan få den frem, mens andre har mer et oversiktsbilde, hvor cache kan være gjemt i nedre felt av bildet.

Nødtelefon til andre geocachere

Selvsagt juks mener du nok, men så var det dette med å finne eller logge DNF. Noen geocachere ringer eier av cache ved behov, for eksempel for å varsle om muggling eller at cachen må repareres. Vet du nummeret til andre geocachere som har besøkt akkurat denne cachen tidligere, ja da er du veldig heldig.

E-post til cachens eier kan også benyttes, men husk at mange vil at du skal slite litt med å finne cache - altså vil de ikke røpe for mye!

Triangulering

En måte å få mer nøyaktighet på posisjonen cachen er gjemt, selv om du har litt dårlig mottaksforhold, er triangulering: Gå rett mot cachen inntil du er 20-30 meter fra posisjonen, og hold nøye øye med terrenget rett foran deg. Gå deretter i en vinkel til sides og følg nøye med på pila på GPS'en og se i hvilket område denne peker. Krysningen mellom terrenget du så da du gikk rett imot, og det du ser når du er på siden av cachen, er selve målet.

Innholdet er tilgjengelig for privatpersoner under CC BY-NC-SA 3.0 Creative Commons Navngivelse Ikke-kommersiell Del på samme vilkår. Husk link til oss.

Alt kommersielt bruk skal på forhånd godkjennes. Ta kontakt med Geocaching i Norge før bruk.